Martin Buday – takmer neporaziteľný slovenský obor

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 20 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18+ Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a ich nadmerné hranie spôsobuje riziko vzniku závislosti.

Martin Buday je absolútnou slovenskou špičkou v ťažkej váhe MMA a druhým Slovákom v histórii, ktorý sa prebojoval do slávnej UFC.

PROFILOKTAGONUFC
ŠTATISTIKY – ZAUJÍMAVOSTI

Martin Buday Foto: Profimedia

Martin Buday - profil
Meno Martin Buday
Narodený 11. 11. 1991, Trnava, Slovensko
Prezývka Badys
Národnosť slovenská
Výška 195 cm
Váha 120 kg
Váhová kategória ťažká váha
Výhry v MMA 13 (7x KO/TKO, 2x submisia, 4x na body)
Prehry v MMA 2 (1x KO/TKO, 1x na body)
Tím Ground System Gym Nitra

Martin Buday - základné informácie

Akoby bol predurčeným víťazom. Už v jeho dátume narodenia sa nachádza až šesť jednotiek. Narodil sa 11. 11. 1991 v Trnave. V podstate už od detstva bol od svojich rovesníkov výrazne väčší. Na konci strednej školy vážil dokonca 163 kilogramov.

sipka Vyzdvihnite si bonus za registráciu a tipujte zápasy MMA!

Práve v tom období mu prvýkrát učarovali bojové umenia. Venoval sa boxu a rôznym iným disciplínam, až sa napokon prihlásil na tréningy brazílskeho jiu-jitsu. Veľmi rýchlo v ňom začal napredovať, zbierať prvé úspechy a napokon to v BJJ dotiahol až na fialový pás. Počas kariéry nazbieral množstvo medailí na rôznych šampionátoch:

  • 🥇🥇 2x IBJJF European Champion Nogi
  • 🥇 ISFA European Grappling Champion
  • 🥇🥇🥈🥉 IBJJF European Nogi - 2x zlato, 1x striebro, 1x bronz
  • 🥇🥇🥈🥈 IBJJF Rome International Open - 2x zlato, 2x striebro
  • 🥇🥇🥇 IBJJF Dublin International Open - 3x zlato
  • 🥇🥇 IBJJF London International Open - 2x zlato
  • 🥇🥈 IBJJF Munich International Open - 1x zlato, 1x striebro
  • 🥇🥇🥈 Hungarian Open Budapest - 2x zlato, 1x striebro
  • 🥇 ISFA European Grappling Championship - 1x zlato

MMA sleduj priebeh zápasu tu

Už v mladosti sa zoznámil s Attilom Véghom, ktorý ho zaviedol do Spartakus Fight Gym Academy, ktorá sa stala jeho domovským tréningovým centrom až do dnes. Keď neskôr začal jiu-jitsu kombinovať s amatérskymi zápasmi MMA, na ktoré mal výborné predpoklady, pochopil, že lepšou cestou preňho budú práve zmiešané bojové umenia. Tam mohol naplno využiť svoje fyzické parametre a všestrannosť.

Profesionálnu kariéru v MMA Buday odštartoval v roku 2015 a ako sa neskôr ukázalo, bolo to správne rozhodnutie. Dnes je z neho s výškou 195 cm a váhou viac ako 120 kg obávaný bojovník v očiach každého súpera. BJJ mu dalo veľkú silu na zemi, no po príchode do klietky začal intenzívne pracovať aj na svojich zručnostiach v postoji, ktoré vycibril na špičkovú úroveň.

Za jeho jedinú slabinu, ak sa to tak dá vôbec nazvať, môžeme považovať iba jeho kilogramy. Aby splnil hmotnostné limity na vážení pred zápasmi v ťažkej váhe do 120 kg, musí pravidelne zhadzovať až 10 kíl, čo je dosť veľa.

Jeho doterajšia bilancia v profi zápasoch MMA je 9 víťazstiev a jediná prehra. Pričom až 6 zápasov vyhral po technickom KO vďaka tvrdým úderom v postoji. Je šampiónom ťažkej váhy v Oktagone a druhým Slovákom, ktorý získal zmluvu v slávnej UFC.

Martin Buday a Oktagon MMA

Buday svoj prvý profesionálny zápas v MMA absolvoval v októbri 2015 na podujatí Fight of Gladiators v rodnej Trnave a zvíťazil. Potom sa však do klietky znova postavil až o dva roky na Kanárskych ostrovoch a tentokrát prehral. V roku 2018 sa však v Nitre na podujatí XFN opäť tešil z víťazstva a zároveň podpísal zmluvu s Oktagonom.

Na scénu česko-slovenskej organizácie sa vrútil víťazstvom na akcii Oktagon 6, kde ako nováčik v prvom zápase večera v úvodných 5 minútach zmlátil Ukrajinca Dzhangira Nasibova natoľko, že ten po prvom kole súboj vzdal.

Jedno kolo Budayovi stačilo aj na Oktagone 9, kde po sérii tvrdých úderov ukončil poľského bojovníka Lukasza Lysoniewskiho 15 sekúnd pred prvou sirénou. Na jeseň 2018 si odskočil na jeden zápas doma v Trnave v rámci akcie SFG – Night of Champions 5, kde opäť vyhral a potom ho už čakali veľké a dôležité zápasy.

V apríli 2019 na akcii Oktagon Prime 1 zbil Ukrajinca Jevgenija Orlova za 3 a pol minúty a to mu otvorilo dvere k priamej konfrontácii s českým borcom Danielom Dittrichom, kde sa bojovalo o možnosť štartovať v titulovom zápase. Tento zápas vyhral Buday v druhom kole. Prvýkrát pritom rozhodol na zemi, keď nasadil súperovi Kimuru.

Napriek víťazstvu vtedy rodák z Trnavy šancu na titul dostal. O opasok v ťažkej váhe vtedy bojovali Michal Martínek a Viktor Pešta. Prvý menovaný ho získal.

Oktagon 25: Martin Buday vs. Kamil Minda - titulový zápas

Po odchode šampióna Martínka do ruskej organizácie ACA mal dostať Martin „Badys“ Buday konečne šancu na titulový zápas 1. mája 2021 na galavečere Oktagon 23, kde ako jednotka rebríčka v ťažkej váhe Oktagonu mal čeliť nepríjemnému Poliakovi Kamilovi Mindovi. Buday sa však napokon niekoľko týždňov pred galavečerom zranil a titulový zápas bol odložený.

Uskutočnil sa až 19. júna 2021 na podujatí Oktagon 25. To už Buday vedel, že má pozvánku do reality show Dana White's Contender Series. Účasť slovenského fightera však bola podmienená ziskom titul v Oktagone.

Išlo teda o veľa a podľa toho sa Buday k tomuto zápasu aj postavil. Napriek tomu, že sa očakával veľmi rýchly knokaut, obaja "ťažkotonážnici" začali bitku o titul opatrne. Zdalo sa, že Slovák dokonca ťahá za kratší koniec, pretože Minda bol v 1. kole aktívnejší a mal aj viac úderov.

Buday sa zväčša bránil s vysokými rukami. Inak to nebolo ani v 2. kole a zdao sa, že Trnavčan sa takýmto štýlom veľmi rýchlo unaví. Lenže minútu pred koncom druhej časti Budayovi vyšiel tvrdý úder, ktorý vzápätí do rozhodnej obrany Mindu opätoval ďalšou presnou ranou na koreň nosa, Poliak išiel k zemi, nasledovalo "ground and pound" a koniec.

Martin Buday zlomil poľskému vojakovi nos a vyhral po technickom knokaute. Získal titul ťažkej váhy Oktagonu a získal šancu zabojovať o zmluvu v UFC.

Martin Buday - druhý Slovák v UFC

Slávna organizácia UFC (Ultimate Fighting Championship) posiela pozvánky iba tým najlepším fighterom na svete. Predpokladom býva dlhšia séria víťazstiev nad kvalitnými súpermi a zaberie aj atraktívny bojový štýl. Po zisku titulu ťažkej váhy v Oktagone tak Buday mohol štartovať v reality show šéfa UFC s názvom Dana White's Contender Series.

DWCS: Martin Buday vs. Lorenzo Hood - kontrakt v UFC

Tam ho 12. októbra 2021 čakal jediný zápas. Pôvodne mal Buday nastúpiť proti Brazílčanovi Hugovi Cunhovi, ten však napokon zo zápasu odstúpil a jeho náhradným súperom sa stal Američan Lorenzo Hood.

S ním to slovenský obor vyriešil veľmi rýchlo za necelých 5 minút v prvom kole. Prakticky ho nepustil ani do zápasu. Buday súpera cely čas držal v klinči pri pletive a mlátil. Keď bol Hood po ťažkých minútach už unavený a otvoril sa, "Badys" ho dorazil kolenom a vyhral technickým knokautom.

Trnavčan sa tak stal po Ľudovítovi Kleinovi iba druhým Slovákom v histórii, ktorý si vybojoval lukratívny kontrakt v UFC.

UFC Fight Night 206: Martin Buday vs. Chris Barnett - debutový zápas

Po úspešnej "kvalifikácii" do UFC víťazstvom na Dana White's Contender Series čakal slovenského bojovníka 16. apríla 2022 na podujatí UFC Fight Night v ťažkej váhe Američan Chris Barnett.

Buday v súboji, kde mal výškovú výhodu až 20 centimetrov, využil svoje fyzické predpoklady a počas celého stretnutia mal jasnú prevahu. V závere zápasu síce trafil Barnetta lakťom do zátylku, po čom nemohol pokračovať, ale rozhodcovia tento počin neoznačili za úmyselný. Aj preto sa slovenský ťažkotonážnik napokon tešil z jednoznačného víťazstva na body 30-27, 30-27, 30-27.

UFC on ESPN 41: Martin Buday vs. Lukasz Brzeski

Druhým súperom Martina Buday v UFC sa stal poľský debutant Lukasz Brzeski. Pre 30-ročného rodáka z Krakova to bol vôbec prvý zápas v prestížnej organizácii. Ide pri tom o borca, ktorého poznáme aj na Slovensku. Bojoval totiž na Pit Cage Fighting v Levoči a za sebou má aj jeden zápas v bývalej organizácii XFN.

Zápas sa uskutočnil na turnaji UFC on ESPN 41 v kalifornskom San Diegu 13. augusta 2022 a bola to veľmi vyrovnaná bitka. Väčšiu aktivitu aj optickú prevahu mal v klietke vďaka svojej pohyblivosti o niečo ľahší Poliak. Pred klinčami sa ubránil, a tak Buday volil konzervatívnejšiu taktiku pästných výmen v postoji.

Napriek tomu, že Slovák inkasoval podstatne viac a po troch kolách si bola väčšina divákov aj odborníkov istá, že Brzeski zvíťazí, dvaja z troch rozhodcov mali opačný názor. Podľa všetkého kvôli väčšiemu počtu tvrdších a presných úderov, ktoré pristáli na Poliakov tvári, i keď ten trafil súpera viackrát, Martin Buday vyhral na body po "split decision" 29–28, 28–29, 29–28.

UFC Fight Night: Martin Buday vs. Jake Collier

Tretí zápas v UFC čakal Martina Budaya 29. apríla 2023 na turnaji UFC Fight Night v Las Vegas. "Badys" narazil na Američana Jakea Colliera, ktorý ho v prvom kole poriadne potrápil raketovým štartom, no zrejme prepálil tempo. Vo zvyšku zápasu už totiž vôbec nemal síl a Buday ho svojou vôľou, bojovnosťou aj lepšou kondičkou napokon dokázal poraziť na body.

UFC Fight Night: Martin Buday vs. Josh Parisian

Svoj štvrtý zápas v UFC absolvoval Martin Buday cez víkend 12.–13. augusta 2023 v Las Vegas. Jeho súperom bol Američan Josh Parisian, ktorý sa javil ako zdolateľná prekážka. Má však tvrdé rany, takže sa očakávala aj veľmi krvavá bitka.

Na tú však nedošlo. "Badys" mal jasnú prevahu od začiatku zápasu, aktívne dobiedzal a tlačil sa na súpera a keď ho okolo štvrtej minúty prvého kola dostal k pletivu, na zem, zaľahol a uchytil "kimuru", teda páku na ľavé rameno, trvalo to iba pár sekúnd. Buday vyhral netradične na submisiu v čase 4:11 v prvom kole a pripísal si štvrté víťazstvo vo štvrtom zápase v UFC.

UFC 296: Martin Buday vs. Shamil Gaziev

Už ako 15-ka aktuálneho rebríčka ťažkej váhy zahájil Martin Buday svojú druhú etapu v UFC 16. decembra 2023 v Las Vegas proti dagestanskému debutantovi Shamilovi Gazievovi. Bol to určite najťažší zápas v kariére, no veril si, že to zvládne, Žiaľ, realita bola iná.

Gaziev na Budaya v postoji nastúpil takým spôsobim, že Slovák prakticky nemal šancu. Kvôli roztrhnutému a krvavému viečku ľavého oka takmer nedokončil ani prvé kolo. Na začiatku druhého sa pokúsil o bleskový takedown, pretože to bola jeho jediná šanca. Nevyšlo to, dostal sa na zem pod Gazieva a to bol koniec. V 56. sekúnde druhého kola to rozhodca odmával. Martin Buday prehral po technickom knokaute a zaznamenal svoju prvú porážku v UFC.

Prehľad profi zápasov Martina Budaya v MMA

V doterajšej kariére Martina Budaya v zmiešaných bojových umeniach narátame spolu 13 zápasov. Až 13-krát vyhral a iba dvakrát prehral. V nasledujúcej tabuľke nájdete tzv. „score“ alebo „record“ slovenského obra v MMA.

MARTIN BUDAY: PREHĽAD PROFESIONÁLNYCH ZÁPASOV MMA
Výsl. Súper Kolo(čas) Spôsob Udalosť Dátum
??? ??? ???
Prehra Shamil Gaziev 2 (0:56) TKO UFC 296 16.12.2023
Výhra Josh Parisian 1 (4:11) Submisia UFC Vegas 78 12.08.2023
Výhra Jake Collier 3 (5:00) Na body UFC Fight Night 15.04.2023
Výhra Lukasz Brzeski 3 (5:00) Na body UFC on ESPN 41 13.08.2022
Výhra Chris Barnett 3 (5:00) Na body UFC Fight Night 16.04.2022
Výhra Lorenzo Hood 1 (4:56)
TKO DWCS 12.10.2021
Výhra Kamil Minda 2 (4:01) TKO Oktagon 25 19.06.2021
Výhra Daniel Dittrich 2 (1:13) Submisia Oktagon 14 14.09.2019
Výhra Yevgeny Orlov 1 (3:32) TKO Oktagon Prime 1 26.04.2019
Výhra Jose Rodrigo Guelke 2 (5:00) TKO SFG 5 26.10.2018
Výhra Lukasz Lysoniewski 1 (4:45) TKO Oktagon 9 15.09.2018
Výhra Dzhangir Nasibov 1 (5:00) TKO Oktagon 6 26.05.2018
Výhra Milan Vrbič 1 (1:09) TKO XFN 9 21.04.2018
Prehra Juan Espino 3 (5:00) Na body FECALUMA - MMA-K1-BJJ 14.10.2017
Výhra Uros Stefanovic 2 (5:00) Na body Fight Of Gladiators 2 23.10.2015

Martin Buday vs. Karlos Vémola

Vďaka jeho dominancii v klietke si Budaya začal všímať aj kontroverzný český bojovník Karlos Vémola. Ten začal Slováka na jar 2021 provokovať s cieľom vynútiť si vzájomný zápas. Napriek tomu, že mnohí slovenskí aj českí fanúšikovia by si takúto konfrontáciu určite radi pozreli, k ničomu takému sa nateraz neschyľuje.

Vémola sa po prehre s Attilom Véghom v „zápase storočia“ snaží podobným spôsobom provokovať rôznych jeho obávaných tréningových zverencov, pretože si chce vynútiť odvetu so slovenskou MMA legendou. Lenže tá je zatiaľ v nedohľadne, i keď naposledy Karlos veľmi rýchlo vyriešil Milana Ďatelinku.

Martin Buday však podľa vlastných slov v súboji s Vémolom nevidí žiadny zmysel: „Nič proti Karlosovi, má svoje kvality a zaslúži si rešpekt, no v ťažkej váhe by prišiel k úrazu. Vie to aj on sám.“

Martin Buday prekonal aj koronavírus

Aj keď patrí medzi najsilnejších bojovníkov na našej scéne, koronavírus položil na lôžko aj jeho 195 centimetrov a 130 kilogramov. Buday mal na konci roka 2020 veľmi nepríjemný priebeh ochorenia Covid-19, kedy bojoval s vysokými horúčkami, veľkou slabosťou organizmu a dokonca za krátku dobu výrazne schudol. Kvôli tomu musel vynechať aj jeden zápas.

Dostával sa z toho postupne až na jar 2021. Koniec-koncov, nemal na výber. Titulový zápas 1. mája mu totiž môže navždy zmeniť kariéru a vystreliť ho do výšin svetovej MMA, o čom sníva každý bojovník.

Pikošky a zaujímavosti o Martinovi Budayovi

Keďže sme spomínali jeho problémy s váhou a výrazné chudnutie pred vážením, tak to všetko vyplýva z jeho malého zlozvyku, ktorým je veľká záľuba v jedle, sladkostiach, sladených nápojoch a pod.

Na Martinovi si taktiež môžete všimnúť aj tzv. „karfiolové uši“, ktoré sú nesporným znakom toho, že vo svojom živote už absolvoval veľmi veľa zápasníckych súbojov. Patril medzi špičku v brazílskom jiu-jitsu, takže grappling a wrestling na zemi má v malíčku a ešte stále sa snaží zlepšovať.

Okrem toho, že sa pripravuje s Attilom Véghom v Spartakus Fight Gym Academy, pravidelne navštevuje aj prípravné kempy v Thajsku podobne ako Ľudovít Klein. Práve tam nájde vždy dostatok sparing partnerov v ťažkej váhe, čo preňho na Slovensku býva problematické.

Vieme o ňom aj to, že je veľkým fanúšikom a obdivovateľom legendy UFC Jona Jonesa, ktorý je, mimochodom, obľúbencom viacerých fighterov z celého sveta, čo je veľmi zaujímavé.

Martin "Badys" Buday - prezývka a meno

Martin Buday sa správne píše presne takto, čiže s ypsilonom. Napriek tomu ho však mnoho aj vlastných fanúšikov často skomolí a nájdeme jeho osobu na internete aj pod menom Martin Budaj alebo Martin Budai. Ani jedna z týchto dvoch možností však nie je správna, v žiadnom jazyku.

Občas sa stáva aj to, že si ľudia mýlia jeho priezvisko Buday s prezývkou „Badys“. Sú síce veľmi podobné, ale meno má iba jedno. Jeho celé „umelecké“ meno teda znie Martin „Badys“ Buday.

Martin Buday na internete - Sherdog, Tapology, Fightmatrix

Keďže patrí medzi pomerne známy bojovníkov na ceste do UFC, samozrejme, aj on má svoje plnohodnotné profily na známych MMA weboch. Tieto užitočné informácie vám určite pomôžu napr. aj pri tipovaní zápasov.

Na Sherdogu síce aktuálne stále chýba jeho fotografia, ale nájdete tu všetky jeho amatérsky i profi zápasy v zmiešaných bojových umeniach, štatistiky, bilanciu, informácie o súperoch či základné informácie o jeho osobe.

Podobný obsah ponúka web Tapology, kde už v Budayovom profile nájdete aj jeho fotku a dokonca presnejšie informácie. Na portáli Fight Matrix v jeho profile uvidíte aktuálnu formu, umiestnenie a posun v pomyselnom svetovom rebríčku.

Pochopiteľne, účet Martina Budaya nemôže chýbať ani na známych sociálnych sieťach, pre bojovníkov MMA je to samozrejmosť a nutnosť. Napriek tomu, že „Badys“ nepatrí k veľkým vyznávačom tejto „zábavky“, má profil na Instagrame s menom @badysbjj, kde ho momentálne sleduje niečo cez 18 tisíc followerov. Na Facebooku ho nájdeme iba pod súkromným profilom ako Martin Badys.

Ak sa mu však podarí preraziť v UFC, je prevdepodobné, že počet jeho sledovateľov začne prudko rásť a zrejme aj on sám si bude musieť zvyknúť na väčšiu aktivitu na sociálnych sieťach.

TIPSPORT online stávková kancelária

Online stávková kancelária Tipsport

TIPSPORT BONUS 4 000 € + 20 € ZADARMO

Vytvorte si účet v Tipsporte, kde na vás čaká 20 € zadarmo a bonus až 4 000 € na prvé stávky.

KLIKNI TU a získaj 20 € zadarmo

1️⃣ Kedy a kde bude Martin Buday opäť zápasiť?

"Badys" má zase sebou piaty zápas v UFC. Zdolal Chrisa Barnetta, Lukasza Brzeskiho, Jakea Colliera, Josha Parisiana, no nestačil na debutanta Shamila Gazieva, ktorý ho za necelých šesť minút zápasu totálne zmlátil na TKO.

2️⃣ V akej váhovej kategórii Buday nastupuje?

Martinovou doménou je ťažká váha do 120 kilogramov. Patrí medzi absolútne najsilnejších bojovníkov v tejto divízii na česko-slovenskej scéne. Už čoskoro bude môcť svoje schopnosti predvádzať aj v klietke slávnej UFC.

3️⃣ Aká je jeho bilancia a silné stránky?

Buday v doterajšej profi kariére v klietke zaznamenal 13 víťazstiev a 2 prehry. Má čierny opasok v brazílskom jiu-jitsu, takže je veľmi silný a zručný v grapplingu a wrestlingu na zemi, ale zároveň mimoriadne nebezpečný v postoji. Kompletný prehľad zápasov a štatistiky Martina Budaya nájdete TU.

18+ Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a ich nadmerné hranie spôsobuje riziko vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Karlos Vémola

Karlos Vémola – legendárny český MMA bojovník

Karlos „Terminátor“ Vémola je jeden z najvýraznejších českých MMA bojovníkov v súčasnosti. Bol prvým Čechom, ktorý sa predstavil v UFC.

Conor McGregor - najväčšia hviezda UFC

Conor Notorious McGregor – MMA zápasy, štatistiky a životopis

Conor McGregor je jeden z najslávnejších MMA zápasníkov v histórii. Jeho popularita zásadným spôsobom ovplyvnila vzostup tohto športu.

Samuel Krištofič - Oktagon MMA

Samuel Krištofič – kontroverzný a nezlomný bojovník

Samuel "Pirát" Krištofič je slovenský MMA bojovník povestný atraktívnym štýlom boja a ešte donedávna aj tým, že neprehral zápas knokautom...