Box – najpopulárnejší bojový šport

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 20 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18+ Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a ich nadmerné hranie spôsobuje riziko vzniku závislosti.

V tomto článku sa dozviete niečo o histórii, pravidlách, váhových kategóriách a ďalších zaujímavostiach z boxu.

HistóriaPravidláKategórie
OsobnostiKnihy a filmy

Tyson Fury ako kráľ Foto: Profimedia

Box je jeden z najpopulárnejších a vďaka svojej histórii a veľkým menám zrejme aj absolútne najpopulárnejší bojový šport na svete. Má obrovské množstvo fanúšikov a točia sa v ňom veľké peniaze.

História boxu – prvé boxerské zápasy, bojový šport a pästiarstvo

Zastaralý názov boxu je tiež „pästiarstvo“. V českom jazyku sa mu hovorilo aj „rohování“. Tento bojový šport v minulosti vyzeral celkom inak ako je tomu dnes.

Jeho začiatky siahajú do obdobia 3 000 až 2 000 rokov pred našim letopočtom, odkedy sa zachovali vyobrazenia pästných súbojov v sumerských aj egyptských reliéfových vázach a sochách.

Box sleduj priebeh zápasu tu

V starovekom Grécku si bojovníci začali obväzovať ruky koženými remeňmi a neskôr si do nich vkladali malé kovové doštičky či dokonca hroty. Cieľom bolo urobiť súboje atraktívnejšie pre publikum tak, aby diváci mohli vidieť krv.

Box, ako ho poznáme dnes, sa začal vyvíjať až začiatkom 18. storočia v Anglicku. Priekopníkom sa stal šermiar James Figg, ktorý prvý prišiel s nápadom „šermovať holými rukami“.

V roku 1719 tak v Londýne založil Školu ušľachtilého spôsobu sebaobrany a zostavil prvé pravidlá pästiarskych súbojov. Za neetické sa považovali údery pod pás alebo útok na súpera ležiaceho na zemi. Od dnešného boxu mali však tieto súboje stále veľmi ďaleko.

Stávkujte na boxerské zápasy - kliknite TU a získate bonus pre vaše prvé stávky!

V roku 1743 však práve Figgov žiak Jack Broughton v súboji zabil svojho súpera a táto tragédia sa stala významným míľnikom pre ďalší vývoj tohto športu. Pravidlá výrazne prepracoval dokonca sám Broughton, ktorého smrť súpera výrazne zasiahla.

V 19. storočí už teda z boxu zmizlo veľa zákerných a nebezpečných úderov, zápasníckych chvatov a iných faulov. Stanovila sa tiež predpísaná veľkosť ringu a výška povrazov.

Tzv. Queensberyho pravidlá v 70. rokoch 19. storočia priniesli do boxu rukavice a obmedzený čas na jedno kolo 3 minúty. Počet kôl bol však neobmedzený a v podstate sa bojovalo až dovtedy, kým porazený ešte vládal. Bodovanie a obmedzený počet kôl sa zaviedol až koncom 19. storočia.

V tomto období sa už zápasníci začali rozdeľovať aj do váhových kategórií a v roku 1891 vznikol v Londýne regulačný orgán National Sporting Club, čo viedlo k rozdeleniu na amatérsky a profesionálny box.

V tom amatérskom sa kládol dôraz na bezpečnosť a techniku boja. Získaval si postupne mnoho fanúšikov po celom svete a tým najznámejším bol bývalý americký prezident Theodore Roosevelt, ktorý si v Bielom dome dokonca nechal postaviť svoj vlastný boxerský ring.

Roosevelt amatérsky box natoľko spropagoval a podporil, až sa v roku 1904 objavil aj na letných olympijských hrách v St. Louis. A v roku 1920 v Antverpách založili Medzinárodnú boxerskú federáciu, dnes známu ako AIBA. Aj vďaka nej sa o 54 rokov neskôr mohli konať prvé majstrovstvá sveta v amatérskom boxe.

Profesionálny box si razil inú cestu. Už od začiatku sa od toho amatérskeho líšil v mnohých pravidlách. Populárny bol najmä vo Veľkej Británii a USA. Profesionáli v boxe však vzhľadom na svoj status museli okrem bojového umenia zvládať na vysokej úrovni aj prácu s médiami, vďaka ktorým tento šport prakticky predávali a získavali sponzorov.

V rámci profi boxu vznikali viaceré boxerské organizácie, ktoré prežili až do dnes. Medzi tie najvýznamnejšie patria:

  • International Boxing Federation (IBF)
  • World Boxing Association (WBA)
  • World Boxing Council (WBC)
  • World Boxing Organization (WBO)

Napriek tomu, že organizácií je ďaleko viac, platí, že ten, kto vlastní titul aspoň z troch vyššie uvedených, sa považuje za absolútneho šampióna v profesionálnom boxe. Každá organizácia však usporadúva svoje vlastné titulové zápasy, ktoré sú vždy nabité silnými menami.

Tvrdý box - Deontay Wilder vs. Tyson Fury v legendárnom súboji. Foto: ČTK/AP/Mark J. Terrill

Box – pravidlá, základy, ring, rukavice a KO

Kompletné pravidlá boxu sú pomerne obsiahlym dokumentom a ako je známe, líšia sa pre amatérsky a profesionálny box. To, čo však zostáva spoločné, je ring ohraničený povrazmi, rukavice a údery na povolenú časť hlavy či tela.

Pozrite sa na pravidlá boxu:

  • Amatérsky box >>
  • Profesionálny box >>

Ako to už v bojových športoch býva zvykom, aj boxer môže vyhrať spôsobom KO (knock-out) alebo na body.

Súper sa považuje za knokautovaného vtedy, ak sa následkom úderu, únavy alebo iného zranenia ocitne na zemi a po rozhodcom odpočítaných 10 sekundách sa nedokáže postaviť na obe nohy. Rozhodca odpočítava vždy nahlas priamo pred paralyzovaným boxerom, aby vedel, koľko času mu zostáva na spamätanie sa.

Neprehliadnite: Kalendár boxerských zápasov v ČR a zahraničí

Iným spôsobom, ako sa môže zápas skončiť, je technické KO. Posúdenie technického knokautu je však vždy na rozhodcovi. Ten môže zápas ukončiť v prípade vážneho zranenia jedného z boxerov, výrazného vyčerpania alebo aj v prípade extrémnej prevahy jedného boxera, v čom často vznikajú kontroverzie a protesty.

Rozhodca je však v tomto prípade povinný chrániť zdravie bojovníka a technické KO vyhlási po iniciatíve lekára alebo po porade s trénermi prehrávajúceho boxera. Tí môžu dať rozhodcovi jednoznačný pokyn k vyhláseniu technického KO tým, že vhodia povestný biely uterák do ringu. Je to rešpektované gesto znamenajúce „vzdávame zápas“.

TIPSPORT online stávková kancelária

Online stávková kancelária Tipsport

TIPSPORT BONUS 4 000 € + 20 € ZADARMO

Vytvorte si účet v Tipsporte, kde na vás čaká 20 € zadarmo a bonus až 4 000 € na prvé stávky.

KLIKNI TU a získaj 20 € zadarmo

Váhové kategórie v boxe – mužský a ženský box

Box má veľmi podobne rozdelené váhové kategórie ako iné bojové športy a to medzi mužmi aj medzi ženami. Opäť sa však líšia pre amatérsky a profesionálny box.

V amatérskom boxe existuje 10 rôznych hmotnostných kategórií pre mužov aj pre ženy, ktorých rozdelenie si môžete prezrieť v nasledujúcej tabuľke.

Áno, boxujú aj ženy, i keď u tohto pohlavia box zrejme z pochopiteľných dôvodov rozhodne nemá takú tradíciu a popularitu ako u mužov. Aj súčasťou olympijských športov sa ženský box stal až v roku 2012 na olympiáde v Londýne.

Váhové kategórie MUŽI ŽENY
papierová do 49 kg do 48 kg
mušia do 52 kg do 51 kg
bantamová do 56 kg do 54 kg
pérová do 57 kg
ľahká do 60 kg do 60 kg
ľahká velterová do 64 kg
velterová do 69 kg do 64 kg
ľahká stredná do 69 kg
stredná do 75 kg do 75 kg
poloťažká do 81 kg do 81 kg
ťažká do 91 kg nad 81 kg
superťažká nad 91 kg

Profesionálny box má až 18 váhových kategórií a ich rozdelenie nie je také jednoznačné a prehľadné ako u amatérov. Dôvod je ten, že každá z organizácií má vlastné rozdelenie váhových kategórií a tie môžu byť pomenované aj neštandardne.

Prehľad váhových kategórií v profi boxe nájdete napr. tu >>

Slávni boxeri – Muhammad Ali, Mike Tyson, Floyd Mayweather Jr., Tyson Fury a ďalší

Ako sme uviedli hneď na začiatku, v histórii novodobého boxu je veľmi veľa slávnych a významných osobností.

Človek, ktorý sa stal akýmsi stelesnením či synonymom profesionálneho boxu, bol určite Muhammad Ali. Američan vlastným menom Cassius Marcellus Clay Jr. sa v ringu nezmazateľnými písmenami zapísal do histórie športu celkovo.

Trochu inak ako Aliho si história pamätá búrliváka a rebela menom Mike Tyson. Floyd Mayweather sa zase preslávil ako jeden z najlepšie zarábajúcich športovcov vôbec.

V našich končinách je známa predovšetkým ukrajinská bratská dvojica Vitalij a Vladimir Kličko, ktorí už zavesili rukavice na klinec.

Z histórie by sa dali vytiahnuť aj ďalšie mená, spomeňme takých ako Ted Lewis, George Foreman, Julio Cesar Chavez, Gene Tunney, Rocky Marciano, Joe Frazier, Jack Johnson, Henry Armstrong, Joe Louis, Sugar Ray Robinson alebo Oscar De la Hoya či Manny Pacquiao.

V súčasnosti sú najväčšími boxerskými hviezdami Tyson Fury, Oleksandr Usyk, Anthony Joshua, Deontay Wilder, Derek Chisora či Andy Ruiz Jr. Stále viac im do remesla fušuje aj youtuber Jake Paul.

Knihy o boxeroch, boxerské filmy

Popularita boxu a jeho významných osobností, samozrejme, prispela k tomu, že o veľkých boxeroch vzniklo niekoľko mimoriadne zaujímavých kníh. Ak ste teda aj vy veľkými fanúšikmi boxu, môžete si o ňom prečítať vo viacerých životopisných aj iných tituloch.

Alebo si môžete pozrieť aj filmy. Tie kultové ako Rocky či Zúriaci býk určite poznáte. Svetová a najmä americká kinematografia však vyprodukovala podstatne viac veľmi silných boxerských filmov a dokonca aj o ženách.

Pozrite si zoznam tých najzaujímavejších kníh a filmov o boxe v nasledujúcej tabuľke.

Ak viete o nejakých ďalších, ktoré v našom prehľade chýbajú a nemali by, rozhodne nám dajte vedieť v komentároch!

KNIHY O BOXEROCH BOXERSKÉ FILMY
Kráľ sveta: Vzostup a pád Muhammada Aliho Rocky (II, III, IV, V) Ťažká váha
Železné ambície - Mike Tyson Rocky Balboa Ali
Čistá pravda - Mike Tyson Million Dollar Baby Späť do ringu
Bratia Kličkovci Zúriaci býk Neporaziteľný
Zabijaci a gentlemani v ringu Hurikán v ringu
Pästi v tme
V ringu s Bohom Creed (II)
Champion
Z ulice do ringu: alebo Ako sa zo syna stáva muž Fighter
Šampión
Lukáš Konečný - Chirurg Ring voľný
Boxerka
Ruda Mlátička alebo Sydneyské striebro Hands of Stone The Harder They Fall

FORTUNA online stávková kancelária

Stav si za 30 EUR bez rizika - Fortuna

FORTUNA - STAV SI ZA 30 € BEZ RIZIKA

Zaregistruj sa a získaj 30 € stávku bez rizika, 30 free spinov a LIVE prenosy na Fortuna TV!

KLIKNI TU a stav si za 30 € bez rizika

18+ Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a ich nadmerné hranie spôsobuje riziko vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Džudo súboj - majstrovstvá sveta

Džudo – pravidlá, chvaty, princípy a opasky

Džudo je japonské bojové umenie pomerne populárne a rozšírené po celom svete. Prečítajte si niečo o histórii, pravidlách a ďalších...

MMA súboje v klietke sa tešia veľkej obľube.

MMA (Mixed Martial Arts) – história, pravidlá a zaujímavosti

MMA je v našich končinách stále viac populárnejší bojový šport. V tomto článku vám prinášame prehľad všetkých základných informácií,...