David Kozma – Ružový Panter v klietke MMA

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 30 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

Bývalý šampión welterovej váhy organizácie Oktagon MMA má na domácej scéne mimoriadne skvelú bilanciu. Český bojovník David Kozma je doslova neprehliadnuteľnou osobnosťou. Prečítajte si jeho príbeh.

ŽIVOTOPISOKTAGONTITUL – ZÁPASY
KOZMA vs. APOLLO
KOZMA vs. VELIČKOVIĆ

David Kozma (Oktagon MMA) Foto: Profimedia

David Kozma - profil
Meno David Kozma
Narodený 13. augusta 1992, Karviná
Prezývka Pink Panter - Ružový Panter
Bydlisko Karviná, Česká republika
Národnosť česká
Výška 183 cm
Váha 77 kg
Váhová kategória welterová váha
Výhry v MMA 32 (8x TKO, 13x submisia, 11x na body)
Prehry v MMA 13 (3x TKO, 7x submisia, 3x na body)
Tím PriMMAt Gym
Hlavný tréner Marek Lončák
Ďalší tréner Eldar Rafigajev

David Kozma - životopis a začiatky

Narodil sa 13. augusta 1990 v Karvinej. Bojovým športom prepadol už od základnej školy. Od 7 až 17 rokov sa veľmi intenzívne venoval džudu. Na moderné zmiešané bojové umenia podľa vlastných slov presedlal preto, lebo upravené pravidlá v džude ho obmedzovali. Vždy mal radšej otvorenejší a tvrdší boj.

sipka Kliknite sem a sledujte MMA naživo s bonusom za registráciu

Keďže dokonale ovláda bojové umenia a vie bez problémov spacifikovať človeka, zvykol si privyrábať aj ako nočný strážca. Nikdy však neholdoval pouličným bitkám len tak z pasie. Keď sa na prahu dospelosti začal naplno venovať MMA, netrvalo dlho a stal sa z neho profík.

Prvý profesionálny zápas v MMA absolvoval v roku 2010 a aj keď ho prehral už o pár týždňov bojoval znova, aby prehru odčinil. Začínal, samozrejme, na domácej scéne a do klietky nastupoval pomerne často, súťažil aj sedemkrát do roka. Tento zvyk mu zostal až do dnes a zatiaľ to prináša úspech.

MMA sleduj priebeh zápasu tu

David Kozma - Oktagon MMA

David Kozma sa objavoval postupne na podujatiach ako GCF, Den Bojovníků, Heroes Gate, ale aj XFN. Prepracoval sa až do najlepšej česko-slovenskej organizácie Oktagon, kde sa mu podarilo získať a niekoľkokrát obhájiť titul vo welterovej váhe.

Prezývka Pink Panther - David „Ružový Panter“ Kozma

Ešte predtým, ako sa pozrieme zblízka na jeho kariéru, vysvetlime si jeho pre MMA bojovníka netradičnú prezývku. David tvrdí, že „Ružový Panter“ ho volajú už od detstva, pretože jakživ stále obľuboval a nosil ružovú farbu a občas aj vlasy. Vraj bol takým „šampoňákom“.

Kozma svoj pseudonym aj dnes na každej akcii a pri každej príležitosti dopĺňa nezameniteľným zovňajškom, keďže si do klietky oblieka ružové trenky, ružové tričko a neodmysliteľne k nemu patria aj ružové párty okuliare.

Takto nahodený prichádza za búrlivých ovácií publika do arény pred každým zápasom pri hudbe svojej legendárnej nástupovky z Pobrežnej hliadky „I'll Be Ready“.

David Kozma - blízko UFC

Vďaka Kozmovej skvelej víťaznej sérii v Oktagone, sa začalo jeho meno skloňovať s podpisom zmluvy v slávnej UFC. Mal to byť práve titulový zápas s Makhmudom Muradovom, ktorý mal označiť horúceho adepta na prestup do najlepšej organizácie sveta. Muradovovi sa však podarilo získať kontrakt v predstihu.

„Ružový panter“ to teda skúsil v prestížnej ruskej organizácii RCC. Najprv uspel, šancu na UFC si opäť zvýraznil, ale prehra v druhom stretnutí mu cestu znova zahatala. A to bolo pre Kozmu veľké sklamanie. Najmä preto, že táto prehra bola prekvapením.

David Kozma - RCC (Rusko)

Kozma toho času prijal ponuku z Russian Cagefighting Championship (RCC) všetkými desiatimi. V prvom zápase 4. mája 2019 porazil Alexeya Shurkevicha na body a získal nielen lepší kontrakt, ale aj veľkú šancu na spomínanú UFC. Zdalo sa, že stačí poraziť pomerne ľahkého súpera Romana Muhkamedshina. Ten ho však zhruba v polovici 3. kola v submisii uškrtil a bolo po všetkom.

O lukratívnu zmluvu s ruskou organizáciou však neprišiel. Bude v nej pokračovať. Dokonca vďaka tomu, že Oktagon uzavrel s RCC dohodu, môže „Pink Panther“ naďalej obhajovať svoj titul vo welterovej váhe v Čechách a súťažiť aj v Rusku. Takéto striedavé štarty preňho určite nebudú žiadny problém, na vysoké zápasové zaťaženie je totiž zvyknutý.

Oktagon 10: David Kozma vs. Gábor Boráros - zisk titulu

Kozma získal titul vo welterovej váhe 17. októbra 2018 na akcii Oktagon 10 v súboji s Gáborom Borárosom. Bolo to pomerne jednoduché, keďže Boráros si už po 22 sekundách 2. kola pri Kozmovom pokuse o take-down zranil koleno a zápas ukončili jeho bolestivé výkriky.

David v podstate vôbec neoslavoval. Bolo očividné, že z takého víťazstva tú skutočnú radosť vôbec nemá a to napriek tomu, že vďaka tomu získal opasok šampióna welterovej váhy. Aj v pozápasovom rozhovore priznal, že takýto koniec zápasu ho mrzí a rozhodne chcel vyhrať riadnym spôsobom.

Nasledovali však dve veľmi ťažké 5-kolové obhajoby, ktoré kvôli pandémii koronavírusu od seba delilo až 19 mesiacov.

Oktagon 11: David Kozma vs. Samuel Krištofič - prvá obhajoba

Vtedy 16. marca 2019 na galavečere Oktagon 11 to bol mimoriadne očakávaný česko-slovenský súboj. Priebeh bol vyrovnaný, výraznú prevahu v ňom nemal nikto, obaja fighteri obišli s nejakými šrámami na tvári, obaja niečo trafili, Kozma dokázal Piráta Krištofiča častejšie pritlačiť na zemi či o pletivo a napokon vyhral jednohlasným rozhodnutím na body.

Oktagon 17: David Kozma vs. Máté Kertesz - druhá obhajoba

Ani tá posledná obhajoba nebola jednoduchá. Na akcii Oktagon 17, ktorá sa konala 17. októbra 2020 sa opäť rozhodovalo na body. Pre maďarského bojovníka Máté Kertesza to bola veľmi želaná odveta, keďže predtým v roku 2018 Kozmovi podľahol. Pre divákov veľmi atraktívny a opäť vyrovnaný zápas napokon s miernym rozdielom, no opäť jednohlasným rozhodnutím vyhral na body „Ružový Panter“.

Oktagon 24: David Kozma vs. Leandro Apollo Silva - tretia obhajoba

Kozma naposledy obhajoval opasok šampióna welterovej váhy 29. mája 2021 na turnaji Oktagon 24. Jeho súperom bol kontroverzný a nebezpečný Brazílčan Leandro „Apollo“ Silva so skúsenosťami z UFC, ktorý doteraz nikdy neprehral zápas pred limitom.

Pred limitom sa to neskončilo ani tentokrát. Obaja borci sa mlátili hlava-nehlava celých 25 minút v 5 kolách. Kozma mal dobrý začiatok, v polovici zápasu však dvakrát iba o vlások unikol škrteniu a napokon si v závere "postrážil" víťazstvo na body. "Ružový panter" aj Apollo však vyzerali ako po zrážke s kamiónom, veľa krvi, tržných rán a boli tam aj zlomeniny.

Oktagon 29: David Kozma vs. Bojan Veličković - štvrtá obhajoba

Po troch úspešných obhajobách titulu vo welterovej váhe sa mal David Kozma 4. decembra 2021 na turnaji Oktagon 29 postaviť proti jednému z najlepších MMA bojovníkov celej česko-slovenskej scény. Vyzval ho totiž dvojnásobný šampión Oktagonu v perovej a ľahkej váhe Ivan Buchinger. Ten chcel tretím titulom prepisovať históriu. Namiesto toho ho však zo zápasu odpísalo tréningové zranenie nohy.

Promotéri nezaháľali a okamžite ohlásili náhradu. Kozma titul obhajoval proti kvalitnému, ale iba narýchlo pripravenému Srbovi. Bojan Veličković s titulmi zo zahraničných organizáciácií a skúsenosťami zo slávnej UFC bol dokonca papierovým favoritom.

V zápase však až na jeden moment, keď dostal v treťom kole Kozmu po ojedinelom vydarenom high kicku na zem, ťahal za kratší koniec. Veličković vtedy súpera nedorazil a vo štvrtom kole to oľutoval. Keď sa totiž Kozma rozhodol, že je najvyšší čas, unavený Srb sa jeho ranám nevládal a nestíhal brániť. Zápas necelé dve minúty pred koncom štvrtého kola musel ukončiť rozhodca - TKO v prospech "Ružového Pantera".

Oktagon 32: David Kozma vs. Petr Kníže - piata obhajoba

Piatym vyzývateľom "Ružového pantera" v boji o jeho opasok welterovej váhy v Oktagone bol český veterán Petr "Monster" Kníže. Stretli sa v sobotu 9. apríla 2022 v ostravskej Ostravar Aréne na mimoriadne nabitom turnaji Oktagon 32.

Obaja borci ponúkli dobrý, divácky atraktívny a najmä dlhý súboj. Bojovalo sa celých päť kôl. Kozma mal v celom priebehu optickú prevahu, i keď si občas vybral slabšiu chvíľku, a napokon vyhral na body celkom jednoznačne 49-46, 49-46, 50-45. Pripísal si tak 30. profesionálne víťazstvo v MMA a piatu obhajobu titulu v rade.

Oktagon 37: David Kozma vs. Kaik Brito - strata titulu

Šiestym vyzývateľom Davida Kozmu v boji o jeho opasok šampióna welterovej váhy bol mladý Brazílčan Kaik Brito. Stretli sa na veľkom turnaji Oktagon 37, ktorý sa konal v sobotu 3. decembra 2022 v Ostrave. Obaja borci ponúkli strhujúci, tvrdý a krvavý súboj, v ktorom však Kozma ťahal za kratší koniec. Napokon v poslednej minúte tretieho kola, kedy sa už dobity obhajca nevládal ani kryť, rozhodca po pravej háku Brita ukončil zápas technickým knokautom. Kozma po desiatich víťazstvách a piatich titulových obhajobách v rade prehral v Oktagone prvýkrát a stratil aj opasok šampióna.

Oktagon 40 (GameChanger): David Kozma vs. Lukasz Siwiec

"Ružový Panter" boljednou z hlavných hviezd projektu Tipsport GameChanger o miliónovú odmenu. Prvý diel tohto pyramídového turnaja sa uskutočnil 4. marca 2023 v rámci galavečera Oktagon 40 v Ostrave, kde Davida Kozmu vyzval Poliak Lukasz Siwiec. Pre favorizovaného českého bojovníka to nebol ľahký zápas. Mal síce prevahu, no v treťom kole sa takmer nechal uškrtiť, keď unikol iba na poslednú chvíľu. Vďaka tomu sa mohol tešiť z víťazstva na body a postúpil do ďalšieho kola.

Oktagon 43 (GameChanger): David Kozma vs. Alex Lohoré

Vo štvrťfinálovom kole pyramídy Tipsport GameChanger nastúpil David Kozma proti francúzskemu fighterovi Alexovi Lohorému. Zápas prebehol na veľkolepom turnaji Oktagon 43, ktorý sa konal 20. mája 2023 v pražskej O2 Aréne. Kozma ho po troch kolách vyhral na body, na čom sa zhodli všetci traja rozhodcovia.

Oktagon 46 (GameChanger): David Kozma vs. Bojan Veličković

O postup do finále miliónovej pyramídy Tipsport GameChanger bojoval David Kozma ako posledný česko-slovenský zástupca v sobotu 16. septembra 2023 na turnaji Oktagon 46 v nemeckom Frankfurte. Jeho súperom v semifinále bol mimoriadne nebezpečný Srb Bojan Veličković, ktorý má okrem iného na konte aj niekoľko zápasov v UFC. Zápas mal napokon veľmi rýchly spád. Kozma už v prvom kole dostal technický knokaut, keď ho Veličković po 3 minútach a 45 sekundách doslova zmlátil.

David Kozma - prehľad zápasov, štatistiky, bilancia

Rodák z Karvinej má vo svojej profesionálnej kariére za sebou už veľa zápasov. S bilanciou 32 víťazstiev (21 pred limitom) - 13 prehier sa ako bývalý šampión welterovej váhy Oktagonu určite radí medzi najlepších MMA bojovníkov na česko-slovenskej scéne. Kompletný prehľad všetkých profi zápasov Davida Kozmu nájdete v nasledujúcej tabuľke.

Výsl. Súper Kolo(čas) Spôsob Udalosť Dátum
??? ??? ???
Prehra Bojan Veličković 1 (3:45) TKO Oktagon 46 16.09.2023
Výhra Alex Lohoré 3 (5:00) Na body Oktagon 43 20.05.2023
Výhra Lukasz Siwiec 3 (5:00) Na body Oktagon 40 04.03.2023
Prehra Kaik Brito 3 (4:12) TKO Oktagon 37 03.12.2022
Výhra Petr Kníže 5 (5:00) Na body Oktagon 32 09.04.2022
Výhra Bojan Veličković 4 (3:16) TKO Oktagon 29 04.12.2021
Výhra Apollo Silva 5 (5:00)
Na body Oktagon 24 29.05.2021
Výhra Máté Kertesz 5 (5:00) Na body Oktagon 17 17.10.2020
Prehra Roman Mukhamedshin 3 (2:09) Submisia Russian Cagefighting Championship - RCC 7 14.12.2019
Výhra Alexey Shurkevich 3 (5:00) Na body Russian Cagefighting Championship - RCC 6 04.05.2019
Výhra Samuel Kristofič 5 (5:00) Na body Oktagon 11 16.03.2019
Výhra Gabor Boraros 2 (0:22) TKO Oktagon 10 17.10.2018
Výhra Mate Kertesz 3 (5:00) Na body Oktagon 9 15.09.2018
Výhra Michal Wiencek 1 (4:50) TKO Oktagon 7 28.07.2018
Výhra Alexey Valivakhin 1 (2:17) TKO Oktagon 6 26.05.2018
Výhra Rafal Lewon 1 (4:32) TKO Oktagon 5 17.03.2018
Prehra Petr Kníže 3 (5:00) Na body XFN 6 - X Fight Nights 6 07.12.2017
Výhra Adam Horvath 3 TKO Fusion FN 16 - Cage Fight 29.09.2017
Výhra Zoran Dod 3 (3:07) TKO EPF - East Pro Fight 9 28.04.2017
Výhra Lovro Vrkic 1 (4:55) Submisia HG - Heroes Gate 18 24.02.2017
Výhra Johannes Michalik 1 (4:39) Submisia XFN 2 - X Fight Nights 2 18.12.2016
Výhra Michal Vostry 2 (3:40) Submisia HG - Heroes Gate 17 27.10.2016
Výhra Emin Sefa 3 (5:00)
Na body EFN - Fight Nights Global 49 04.06.2016
Výhra Marek Bartl 2 (4:09) Submisia GCF 32 - WMMAA Finals 28.11.2015
Prehra Saulius Bucius 1 (3:56) Submisia GCF 31 - Cage Fight 6 22.05.2015
Prehra Jaroslav Poborsky 3 (5:00) Na body GCF - Gladiator Championship Fighting 30 25.02.2015
Prehra Miroslav Strbak 3 Submisia GCF 27 - Road to the Cage 21.03.2014
Prehra Shimon Gosh 1 (2:49) TKO HG - Heroes Gate 11 22.11.2013
Výhra Jaroslav Pokorny 3 (0:00) Submisia GCF 25 - Over the Top 06.10.2013
Výhra Roman Vanicky 0 Na body CMTA - Pardal Gladidators Night Cage 2 01.06.2013
Výhra Vaclav Pribyl 5 (5:00) Na body GCF 21 - Big Cage 3 24.04.2013
Prehra Josef Kral 1 (1:40) Submisia GCF 18 - Destiny 01.12.2012
Prehra Mamour Fall 3 (5:00) Na body HG - Heroes Gate 8 12.10.2012
Výhra Jaroslav Poborsky 3 (3:36) Submisia GCF 13 - Pain and Glory 20.05.2012
Výhra Petr Zelina 1 (0:29) Submisia Den Bojovnikov 5 - New Challenge 01.04.2012
Prehra Marat Gafurov 2 (2:10) Submisia M-1 Challenge 31 - Monson vs. Oleinik 16.03.2012
Výhra Marek Mucka 1 (0:41) Submisia Arena 25 - Attack Eagle 30.12.2011
Výhra Norbert Pozarek 1 Submisia GCF 7 - Redemption 03.12.2011
Výhra Vaclav Pribyl 3 (1:47) Submisia GCF 4 - New Talents 17.06.2011
Výhra Michal Boldy 1 (1:17) TKO Arena 22 - Hutnicky Den 30.04.2011
Výhra Martin Kufel 1 (4:48) Submisia Hamr Gym - Hamr Night 2011 23.04.2011
Výhra Viktor Polasek 1 (0:39) Submisia DB 1 - Den Bojovnikov 12.03.2011
Prehra Adam Golonkiewicz 2 (3:53) Submisia MMAC - MMA Challengers 6 13.02.2011
Výhra Tomas Kudry 1 (0:41) Submisia Arena 20 - Power Legion 30.12.2010
Prehra Richard Andrs 2 (1:56) Submisia GCF 1 - Judgement Day 05.12.2010

David Kozma - Sherdog, Tapology, FightMatrix

Aj „Ružového Panter“ nájdeme na najznámejších a najväčších MMA weboch ako Sherdog, Tapology či FightMatrix. Dozviete sa tam o všetko o jeho profesionálnych zápasoch, štatistiky, bilanciu, spôsoby víťazstiev, nájdete tam aj grafy, porovnania a ďalšie užitočné zaujímavosti.

David Kozma - Instagram a sociálne siete

Pod profilom s názvom @david.pinkpanther.kozma nájdete českého šampióna aj na Instagrame, kde má už vyše 120 tisíc followerov a ich počet stúpa. Zdieľa tu fotografie a videá z tréningov, sparingov, zápasov, súkromia a taktiež rôzne sponzorské spolupráce. Treba podotknúť, že obsah na jeho profile vyzerá veľmi kvalitne.

David Kozma - merch KozMMA rules

Ružová farba sa spája aj s reklamným oblečením Davida Kozmu, ako inak. Jeho merch navyše nesie zaujímavé slovné spojenie jeho mena a MMA, keďže má názov „KozMMA rules“. Čo v preklade môžeme povedať aj ako „Kozma vládne“, prípadne, ak by sme chceli, „Kozma MMA vládne“.

TIPSPORT online stávková kancelária

Online stávková kancelária Tipsport

TIPSPORT BONUS 4 000 € + 30 € ZADARMO

Vytvorte si účet v Tipsporte, kde na vás čaká 30 € zadarmo a bonus až 4 000 € na prvé stávky.

KLIKNI TU a získaj 30 € zadarmo

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Leandro Silva (Oktagon MMA)

Leandro "Apollo" Silva - životný príbeh a kariéra

Brazílsky fighter Leandro Silva, ktorý v súčasnosti pôsobí v česko-slovenskej organizácii Oktagon, má skúsenosti aj z UFC a za sebou úžasný...

Oktagon MMA (logo)

Oktagon MMA – všetko o česko-slovenskej organizácii

Kompletné informácie a program najväčšej česko-slovenskej MMA organizácie Oktagon spolu s prehľadnm programom akcií.

UFC logo

Slávna organizácia UFC – program, eventy a ďalšie informácie

UFC je najlepšou svetovou MMA organizáciou, ktorá združuje špičkových bojovníkov z celého sveta na tých najväčších podujatiach.