Bojan Veličkovič – kariéra od UFC až po Oktagon

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 20 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

Srb Bojan Veličkovič má v profesionálnej MMA kariére za sebou už viac ako 30 zápasov. Vie, ako chutí titul šampióna a vyskúšal si aj slávnej UFC. Jeho ďalším cieľom je titul v Oktagone.

ZAČIATKY A PRVÉ TITULY
UFCOKTAGONGAME CHANGER
VELIČKOVIĆ vs. KOZMAZÁPASYZAUJÍMAVOSTI

Bojan Veličković Foto: Profimedia

Bojan Veličković - profil
Meno Bojan Veličković
Narodený 18. 12. 1988, Novi Sad, Srbsko
Prezývka Serbian Steel
Národnosť srbská
Výška 185 cm
Váha 77 kg
Váhová kategória welterová váha, stredná váha
Výhry v MMA 25 (8x KO/TKO; 11x submisia; 6x na body)
Prehry v MMA 12 (2x KO/TKO; 10x na body)
Remízy v MMA 2
Tím Elevation Fight Team

Bojan Veličkovič a jeho detstvo či začiatky v MMA

Narodil sa v meste Novi Sad, v bývalej Juhoslávii, 18. decembra 1988. S bojovými umeniami začal vo veku 10 rokov, keď sa prihlásil na džudo. Len čo získal základy, po štyroch rokoch sa rozhodol prejsť na akčnejší thajský box. Zrhuba vo veku okolo 20 rokov ho začalo zaujímať aj brazílske jiu-jitsu, v ktorom to dotiahol až na hnedý opasok, a zručnosti z viacerých bojových športov napokon zužitkoval v zmiešaných bojových umeniach MMA.

sipka Kliknite sem, zaregistrujte sa a tipujte zápasy MMA aj s bonusom

Kým Veličkovič rozbehol svoju úspešnú kariéru v klietke, ako thajský boxer v ringu nazbieral 14 víťazstiev a iba 2-krát odišiel s prehrou. Stal sa dokonca amatérskym MMA majstrom sveta v rámci FILA World Wrestling Federation.

MMA sleduj priebeh zápasu tu

Mladosť a pôsobenie Ring of Fire

Svoj profesionálny debut v MMA absolvoval Veličkovič v auguste 2010 ako 21-ročný v reality show "Road to the Ring of Fire", kde v rámci turnaja vyhral všetky zápasy a napokon sa stal aj víťazom celého projektu. Už o rok bojoval aj na podujatiach Tesla Fighting Championship v Belehrade, kde bez problémov vyhrával.

Rok po víťazstve v spomínanej reality show v Srbsku sa dočkal debutu v organizácii Ring of Fire v Colorade, USA, kde knokautoval domáceho Jasona Leeho už po necelých dvoch minútach. To ho vystrelilo medzi rešpektovaných mladých bojovníkov vo svete a jeho meno sa stávalo čoraz známejšie.

Prvý MMA titul v strednej váhe

Svoj prvý titulový zápas v strednej hmotnostnej kategórii, kde začínal kariéru, absolvoval v októbri 2012 na podujatí Word Free Fight Challenge 17. V slovinskej Ľubľane však tesne prehral na body s Bulharom Svetlozarom Savovom.

Druhýkrát o opasok šampióna strednej váhy bojoval v 14. júna 2014 na turnaji Tesla Fighting Championship a tam súpera Nikolaja Aleksakhina dostal na "gilotínu" v polovici 2. kola. Hneď ako získal titul, prestúpil do welterovej váhy.

Bojan Veličkovič vs. Jiří Procházka / Tomáš Kužela

Len pár mesiacov po spomínanom prvom neúspešnom titulovom zápase sa Veličkovič na turnaji organizácie Supreme Fighting Championship v Belehrade stretol s vtedy nádejným českým bojovníkom Jiřím Procházkom. Knokautoval ho už v prvom kole.

A iba o pár týždňov neskôr v decembri 2012 v Prahe na turnaji MMA Attack 3 porazil ďalšieho známeho Čecha Tomáša Kuželu, tenotkrát po submisii v 2. kole.

Titul vo welterovej váhe Resurrection Fighting Alliance

Po zisku titulu šampióna strednej váhy v Tesla Fighting Championship a následnom prestupe do welterovej váhy, Veličkovič podpísal zmluvu v profi zámorskou organizáciou Resurrection Fighting Alliance (RFA).

Prvý zápas v Colorade prehral, potom však v Amerike vyhral štyri súboje v rade a tým posledným, 15. januára 2016, proti Benjaminovi Smithovi, ktorého dostal po "gilotíne" v 3. kole, získal uvoľnený opasok vo welterovej váhe organizácie RFA. Bola to preňho zároveň akási skúška, či má na to, aby pôsobil v UFC.

Pormotéri z najlepšej MMA organizácie sveta ho sledovali a po zisku titulu mu ponúkli zmluvu. Jeho profi bilancia bola vtedy na číslach 13 výhier - 3 prehry.

Anabáza v slávnej organizácii UFC

Keď ako šampión RFA už po troch mesiacoch, 10. apríla 2016, debutoval v UFC, mal tú výsadu, že sa mohol predstaviť takmer pred domácim publikom v chorvátskom Záhrebe. Namiesto weltera však opäť súťažil v strednej váhe. Svoju premiéru medzi elitou zvládol výborne. Taliana Alessia Di Chirica zdolal na body a pripísal si prvé víťazstvo.

V druhom zápase na turnaji UFC 201 v Atlante čelil Američanovi Michaelovi Gravesovi. tento zápas sa podľa rozhodcov skončil remízou. Čoskoro sa však dočkal aj prvej prehry. Tá prišla 17. decembra 2016 v Sacramente, kde podľahol na body Rusovi Sultanovi Alievovi.

Odčinil to v máji 2017 opäť na európskej pôde. V Štokholme knokautoval domáceho Nica Musokeho necelých 30 sekúnd pred koncom a získal bonus za "Výkon večera".

Keď však na ďalších turnajoch v priebehu roka v Rotterdame a Sydney prehral dvakrát za sebou, o zmluvu v UFC prišiel.

PFL: Professonal Fighters League

Po odchode z UFC si Bojan hľadal svoje miesto a začínal tak trochu od nuly. Zostal však v USA, v roku 2018 podpísal zmluvu s Professional Fighters League a snažil sa preraziť. Po základnej časti sezóny však v play-off prehral hneď na začiatku s Abubakarom Nurmagomedovom, bratrancom slávneho Khabiba Nurmagomedova.

Ten však kvôli zraneniu nemohol vo vyraďovačke pokračovať, a tak do semifinále proti ďalšiemu dagestanskému Rusovi Magomedovi Magomedkerimovovi nastúpil Veličkovič. V druhom kole bol však knokautovaný.

V PFL to skúsil aj v budúcej sezóne, ale prehral už prvé dva zápasy a to bol zlom, po ktorom sa rozhodol dať Spojeným štátom zbohom a vrátiť sa späť domov.

Domáci titul a štart v Oktagon MMA

Po ôsmich mesiacoch bez profesionálneho zápasu naskočil Veličkovič do boja v rámci domácej organizácie Serbian Battle Championship (SBC), kde už v druhom zápase proti Vladimirovi Kanchevovi, 7. októbra 2020, vybojoval titul vo welterovej váhe.

Skúseného borca potom dokázali zlákať promotéri česko-slovenskej organizácie Oktagon MMA a svoj prvý zápas absolvoval 19. júna 2021 na mimoriadne kvalitnom turnaji Oktagon 25.

Jeho súperom bol nepríjemný Francúz Emmanuel Dawa a Srb dokázal zvíťaziť. Podarilo sa mu to trochu netradičným spôsobom, keď v posledných sekundách 1. kola tvrdým kopom na stojnú nohu protivníka zranil a rozhodnutie lekára bolo jasné - technický knokaut.

Naposledy sa Bojan Veličkovič predstavil 11. septembra 2021 na turnaji Oktagon 27 v Bratislave, kde svojho brazílskeho súpera Carla Pratera knokautoval už v prvom kole.

Bojan Veličkovič vs. Emmanuel Dawa - Oktagon 25

Oktagon 29: Bojan Veličković vs. David Kozma – neúspešný titulový zápas

Srbský bojovník mal 4. decembra 2021 na turnaji Oktagon 29 pôvodne nastúpiť proti Maďarovi Máté Kertészovi. Napokon sa však ocitol v hlavnom zápase, kde vyzval Davida Kozmu v súboji o titul vo welterovej váhe. Stalo sa tak po tom, čo pôvodný adept Ivan Buchinger kvôli vážnemu zraneniu na tréningu musel účasť odrieknuť.

Bojan Veličković však obrovskú šancu ukončiť nadvládu "Ružového Pantera" nevyužil napriek tomu, že podľa bookmakerov bol papierovým favoritom. Ostrieľaný veterán z UFC sa pre krátkosť času zrejme na Kozmu nedokázal dostatočne pripraviť. Naopak Kozma dokázal eliminovať všetky jeho nebezpečné zbrane. Srb však v treťom kole dostal šancu zápas rozhodnúť, keď po dobre trafenom vysokom kope poslal súpera na zem. Urobil však chybu a neukončil ho tak ako mal. Vo štvrtom kole ho potom český obhajca zmlátil na TKO. Pre Veličkovića iba druhý knokaut v kariére.

Oktagon Prime 5: Bojan Veličkovič vs. Maté Kertész

Po neúspešnej bitke o titul sa Bojan Veličkovič na ďalšom turnaji Oktagon MMA v slovenskom Šamoríne 26. marca 2022 postavil proti inému bývalému vyzývateľovi Davida Kozmu – Maďarovi Maté Kertészovi.

Súboj aktuálnej dvojky a trojky welterovej váhy lákal veľkú pozornosť a kvalitou ani nasadením nesklamal. Bola to poriadne vyrovnaná "prestrelka", pri ktorej si musel prísť na svoje každý fanúšik. Veľkú búrku nevôle však vyvolal výsledok. Keď rozhodcovia na základe bodov označili za víťaza Veličkoviča, prekvapení boli všetci: komentátori, diváci, jeho súper a napokon aj samotný srbský víťaz. Väčšine nestranných pozorovateľov sa totiž zdalo, že Maďar mal minimálne v dvoch kolách očividnú prevahu.

Oktagon 36: Bojan Veličković vs. Apollo Silva

Srbský oceľový muž sa vrátil do klietky po niekoľkých mesiacoch 15. októbra 2022 na turnaji Oktagon 36 vo Frankfurte. Jeho súperom bol nebezpečný a nevyspytateľný Brazílčan Leandro "Apollo" Silva na česko-slovenskej scéne už taktiež veľmi známy. Očakával sa mimoriadne atraktívny duel, čo sa napokon čiastočne naplnilo, no rozhodujúci úder diváci nevideli. Verdikt prišiel od stolíka bodových rozhodcov, ktorí po "split decision" Veličkovića nepotešili.

Oktagon 40 (GameChanger): Bojan Veličković vs. Ion Surdu

Aj Bojan Veličković sa stal jednou z nasadených hviezd nového projektu Tipsport GameChanger. A tak sa 4. marca 2023 v Ostrave na turnaji Oktagon 40 predstavil v prvom kole pyramídy o miliónovú odmenu proti moldavskému borcovi menom Ion Surdu. Bol to veľmi rýchly proces. Srb súpera utiahol do "anakondy" už pred koncom druhej minúty prvého kola a bolo hotovo. Veličković po submisii vyhral a postúpil do ďalšieho kola.

Oktagon 44 (GameChanger): Bojan Veličković vs. Christian Jungwirth

Vo štvrťfinále pyramídy Tipsport GameChanger Veličkovič na galavečere Oktagon 44 v Oberhausene 17. júna 2023 nastúpil proti Nemcovi Christianovi Jungwirthovi. Ťažký zápas po troch kolách vyhral na body a postúpil do semifinále.

Oktagon 46 (GameChanger): Bojan Veličković vs. David Kozma

"Srbská Oceľ" vyskúšala svoju tvrdosť v semifinále Tipsport GameChangera proti českému zástupcovi Davidovi Kozmovi. Bojovalo sa 16. septembra 2023 na turnaji Oktagon 46 vo Frankfurte. Očakávali sme veľkú bitku. Zápas však napokon netrval ani štyri minúty. Veličković zvíťazil už v prvom kole po technickom knokaute.

Oktagon 51: Bojan Veličković vs. Andreas Michailidis – finále Tipsport GameChanger

Vo finále Tipsport GameChanger pyramídy na galavečere Oktagon 51, ktorý sa konal 29. decembra 2023 v pražskej O2 Aréne, Veličković v treťom kole utiahol Gréka Andreasa Michailidisa v submisii a stal sa historicky prvým víťazom miliónovej európskej MMA ligy majstrov.

Bojan Velickovic – all fights, zápasy, štastistiky, bilancia

Aj keď Veličkovič svoje parádne "skóre" z prvej polovice profesionálnej kariéry v USA trochu pokazil, 25 výhier (19 pred limitom), 12 prehier a 2 remízy so skúsenosťami z UFC znie celkom dobre. Kompletný prehľad jeho zápasov nájdete v nasledujúcej tabuľke.

Výsl. Súper Kolo (čas) Spôsob Udalosť Dátum
???
Výhra Andreas Michailidis 3 (3:21) Submisia Oktagon 51 29.12.2023
Výhra David Kozma 1 (3:45)
TKO Oktagon 46 16.09.2023
Výhra Christian Jungwirth 3 (5:00) Na body Oktagon 44 17.06.2023
Výhra Ion Surdu 1 (1:56) Submisia Oktagon 40 04.03.2023
Prehra Apollo Silva 3 (5:00) Na body Oktagon 36 15.10.2022
Výhra Maté Kertész 3 (5:00) Na body Oktagon Prime 5 26.03.2022
Prehra David Kozma 4 (3:16) TKO

Oktagon 29

04.12.2021
Výhra Carlo Prater 1 (2:44) TKO Oktagon 27 11.09.2021
Výhra Emmanuel Dawa 1 (5:00) TKO Oktagon 25 19.06.2021
Výhra Vladislav Kanchev 3 (5:00) Na body SBC 29 07.10.2020
Výhra Danillo Santos 2 (0:59) Submisia SBC 27 14.03.2020
Prehra Joao Zeferino 3 (5:00) Na body PFL 4 11.07.2019
Prehra Handesson Ferreira 3 (5:00) Na body PFL 1 09.05.2019
Prehra Magomed Magomedkerimov 2 (3:13) TKO PFL 10 20.10.2018
Remíza Abubakar Nurmagomedov 2 (5:00) Nerozhodne PFL 10 20.10.2018
Prehra Magomed Magomedkerimov 3 (5:00) Na body PFL 6 16.08.2018
Výhra Jonatan Westin 2 (2:50) TKO PFL 3 05.07.2018
Prehra Jake Matthews 3 (5:00) Na body UFC Fight Night 19.11.2017
Prehra Darren Till 3 (5:00) Na body UFC Fight Night 02.09.2017
Výhra Nico Musoke 3 (4:37) KO UFC Fight Night 28.05.2017
Prehra Sultan Aliev 3 (5:00) Na body UFC on Fox 17.12.2016
Remíza Michael Graves 3 (5:00) Nerozhodne UFC 201 30.07.2016
Výhra Alessio Di Chirico 3 (5:00) Na body UFC Fight Night 10.04.2016
Výhra Benjamin Smith 3 (1:51) Submisia RFA 34 15.01.2016
Výhra Vardan Sholinian 3 (5:00) Na body RFA 31 09.10.2015
Výhra Charles Byrd 3 (5:00) Na body AXS TV Fights 08.05.2015
Výhra Chris Hugh 1 (4:40) TKO RFA 24 06.03.2015
Prehra Gilbert Smith 3 (5:00) Na body RFA 20 07.11.2014
Výhra Nikolay Aleksakhin 2 (2:35) Submisia Tesla FC 4 14.06.2014
Prehra Krzysztof Jotko 3 (5:00) Na body MMA Attack 3 27.04.2013
Výhra Tomáš Kužela 2 Submisia Heroes Gate 9 28.12.2012
Výhra Jiří Procházka 1 TKO Supreme FC 1 09.12.2012
Prehra Svetlozar Savov 3 Na body WFC 17 21.10.2012
Výhra Marko Lukačić 1 Submisia Tesla FC 2 24.12.2011
Výhra Jason Lee 1 (1:39) KO ROF 41 20.08.2011
Výhra Nemanja Uverić 2 Submisia Tesla FC 1 19.06.2011
Výhra Svetislav Nikolajev 2 Submisia Tesla FC 1 19.06.2011
Výhra Marko Ignjatović 1 (2:57) Submisia ROFE 2/3 28.08.2010
Výhra Vladimir Jovanović 1 (3:59) Submisia ROFE 2/3 28.08.2010

Bojan "Serbian Steel" Velickovic – bojový štýl a prezývka

Ako je známe, Bojan od detstva piloval džudo, thajský box a neskôr si urobil aj hnedý pás v brazílskom jiu-jitsu, takže o ňom môžeme hovoriť ako o komplexnom bojovníkovi, ktorý je nebezpečný v postoji, má tvrdé päste, nebezpečné kopy, ale i skvelú techniku v submisii. Veličkovič obľubuje najmä páky a gilotíny.

Okrem toho je však aj výborne atleticky a kondične pripravený. Iba jediný raz v kariére prehral zápas pred limitom. Prezývka "Serbian Steel", v preklade "Srbská Oceľ" mu tak právom prináleží. Je totiž silný, tvrdý a odolný.

Zaujímavosti, voľný čas a hobby

Mimo klietky je Bojan Veličkovič taký obyčajný človek, ktorý žije pomerne obyčajný život. Má rád kultúru, históriu a umenie, obľubuje turistiku, cestovanie a prírodu.

Je tiež vyznavačom zimných športov a to najmä snowboardingu a zaujímavý je jeho koníček lukostreľba. S lukom si dokonca zájde aj na lov.

Keďže je to Srba a navyše veľa času strávil v USA, je veľkým fanúšikom basketbalu. Okrem toho má však rád aj autá a ak mu to čas dovolí, nenechá si ujsť žiadne preteky Formuly 1. Teda aspoň v televízii. Fandí aj tenisu a najmä svojmu krajanovi Novakovi Djokovičovi.

Internet: Sherdog, Tapology, FightMatrix, Wikipedia

O srbskom bojovníkovi sa veľa dozviete aj na internete. Jeho profil nechýba na Wikipédii a samozrejme ani na najväčších MMA weboch ako sú Sherdog, Tapology či FightMatrix. Okrem kompletného prehľadu zápasov, štastistík a nejakých osobných informácií tu nájdete grafy, čísla, porovnania a pod.

Sociálne siete: Instagram a Twitter

Sympatický Srb má, ako sa na MMA borca patrí, svoje profily aj na sociálnych sieťach. Jeho Instagram @bojanvelickovicmma v súčasnosti sleduje vyše 30 tisíc followerov, ale číslo by mohlo postupne rásť aj pri správne zvolenom marketingu okolo Oktagonu.

Bojan nemá svoju fanúšikovskú stránku na Facebookum, je však aktívny na Twitteri, kde komunikuje s inými MMA bojovníkmi, ale aj s fanúšikmi a novinármi.

FORTUNA online stávková kancelária

Stav si za 30 EUR bez rizika - Fortuna

FORTUNA - STAV SI ZA 30 € BEZ RIZIKA

Zaregistruj sa a získaj 30 € stávku bez rizika, 30 free spinov a LIVE prenosy na Fortuna TV!

KLIKNI TU a stav si za 30 € bez rizika

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

UFC logo

Slávna organizácia UFC – program, eventy a ďalšie informácie

UFC je najlepšou svetovou MMA organizáciou, ktorá združuje špičkových bojovníkov z celého sveta na tých najväčších podujatiach.

Oktagon MMA (logo)

Oktagon MMA – všetko o česko-slovenskej organizácii

Kompletné informácie a program najväčšej česko-slovenskej MMA organizácie Oktagon spolu s prehľadnm programom akcií.

Kamil Minda a Martin Buday - Oktagon MMA

Oktagon 25: Buday vs. Minda - dátum, analýza a fight card

Turnaj Oktagon 25 s titulovým zápasom Martin Buday vs. Kamil Minda sa uskutoční v sobotu 19. júna ✔️ Okrem očakávaného hlavného súboja sa...