Ivan Buchinger – kráľ submisie, profil a kariéra MMA bojovníka

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 30 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

Ivan Buchinger je slovenská MMA legenda. Jeden z najlepších bojovníkov na domácej scéne, ktorý bojoval aj proti slávnemu Conorovi McGregorovi. Prečítajte si jeho príbeh.

ZAČIATKY v MMACWFC a McGREGORM-1 GLOBAL
XFN a KSW
OKTAGON MMA
TITULY a ŠTATISTIKYZAUJÍMAVOSTI

Ivan Buchinger Foto: Profimedia

Ivan Buchinger - profil
Meno Ivan Buchinger
Narodený 14. februára 1986, Gabčíkovo, Slovensko
Prezývka Buki
Národnosť slovenská
Výška 175 cm
Váha 65 kg
Váhové kategórie perová váha, ľahká váha
Výhry v MMA 41 (10x KO/TKO, 24x submisia, 6x na body, 1x iné)
Prehry v MMA 9 (6x KO/TKO, 3x na body)
Tím Spartakus Fight Gym, Team MMA Spirit, IFC
Tréner Attila Végh, Marián Nagy, Niels Schlägel

Ivan Buchinger - začiatky v bojových športoch

Ako malý chlapec sa Ivan dostal k bojovým umeniam vlastne nechtiac. Otec ho zapísal na tréningy grécko-rímskeho zápasenia a nútil ho tam chodiť napriek tomu, že ho to vôbec nebavilo. Potajme sa vyhýbal tréningom a utekal z nich. A keď ho to v puberte konečne začalo baviť, zápasnícky klub v Gabčíkove zrušili.

sipka Kliknite sem a tipujte zápasy MMA aj s bonusom za online registráciu

Neskôr niekde zazrel zápasy zmiešaných bojových umení a už ako skúseného zápasníka hľadajúceho nové aktivity ho tento spôsob boja veľmi oslovil. Bol to práve Attila Végh, ktorý mu ako prvý ukázal videá z UFC. Spolu potom trénovali rôzne techniky na futbalovom ihrisku. Také boli začiatky dvoch legendárnych bojovníkov.

MMA sleduj priebeh zápasu tu

Ivan Buchinger - kariéra MMA

Prvé zápasy v zmiešaných bojových umeniach Buchinger absolvoval, samozrejme, na amatérskej úrovni. Dnes vraví, že často ani len nepoznal mená svojich súperov.

Profesionálnu premiéru absolvoval, keď mal 22 rokov, konkrétne 2. júna 2008. Na turnaji v Košiciach čelil zaujímavému mexickému súperovi Ivanovi Rodriguezovi Gutierrezovi a porazil ho. To bol začiatkom fanstastickej víťaznej série, počas ktorej získal skalpy mnohých zahraničných bojovníkov z Maďarska, Ruska, Česka, Dánska, Nemecka, Poľska, Albánska či Chorvátska.

Po 12 výhrach ho vo švédskom mesta Umea 12. decembra 2009 zastavil až domáci Akira Corassani. Buchinger mu podľahol na body. Chuť si nenapravil ani o päť mesiacov v Baku, kde na turnaji Azerbajdžan vs. Európa dostal KO od Rusa Sergeja Golyaeva.

Ivan sa však opäť vrátil na víťaznú vlnu už o mesiac v Budapešti, kde zdolal dvoch domácich borcov a opäť sa odrazil smerom dopredu. Jeho výborné výsledky už čoskoro vo svete zarezonovali a podpísal zmluvu s kvalitnou írsko-britskou organizáciou Cage Warriors.

Ivan Buchinger - Cage Warriors (CWFC)

Pri debute v Bahrajne 24. mája 2012 zvíťazil. Naturalizovaného Švéda Diega Gonzaleza zmlátil na TKO. A tak už v druhom zápase dostal šancu zabojovať o titul. Zrazu sa ocitol vo veľkom zápase, ktorého význam ocenil až neskôr.

Ivan Buchinger vs. Conor McGregor - neúspešný zápas o titul

V Dubline rodák z Gabčíkova nastúpil v súboji o titul v ľahkej váhe Cage Warriors proti domácemu miláčikovi Conorovi McGregorovi. Zápas sa skončil veľmi rýchlo, Ír Slováka knokautoval už v prvom kole. Keď na to Buchinger spomína, hovorí, že ho McGregor dokázal svojím sebavedomím a agresivitou už na začiatku psychicky zlomiť.

Pre McGregora to bola víťazná bodka za toutou organizáciou. Rozlúčil sa ako šampión a hneď podpísal zmluvu s UFC, kde získal dva tituly a rozšíril povedomie o MMA do celého sveta.

Po troch víťazstvách, keď Buchinger v CWFC postupne zdolal Jasona Balla, Dzhamala Magomedova a Micka Sinclaira, dostal ďalšiu šancu zabojovať o titul šampióna v ľahkej váhe.

Ivan Buchinger vs. Steven Ray - prvý titul v kariére

Aj tento zápas sa konal v Dubline, no tentokrát mal pre Buchingera šťastný koniec. Rozhodlo sa až v závere štvrtého kola, keď slovenský borec na zemi nasadil súperovi  "rear-naked choke" a zakrátko už oslavoval s opaskom šampióna ľahkej váhy Cage Warriors v rukách.

Ivan Buchinger - titul v organizácii M-1 Global

Ako čerstvý šampión odišiel Buchinger do ruskej organizácie M-1 Global, kde opäť začal veľmi dobre. Už v treťom zápase bojoval o titul tentokrát v perovej váhe a bol úspešný. Azerbajdžanca Turala Ragimova 17. októbra 2014 knokautoval tesne pred koncom štvrtého kola a stal sa opäť šampiónom.

Buchinger v M-1 titul následne v priebehu troch rokov dvakrát obhájil. Ustál to proti Francúzovi Mansourovi Barnaouimu aj proti Rusovi Timurovi Nagibinovi.

Prišiel oňho až do tretice 24. novembra 2017 v súboji s Khamzatom Dalgievom, ktorý ho knokautoval v prvom kole. Po tomto zápase Buchinger v organizácii M-1 absolvoval ešte jeden zápas, porazil Andreja Krasnikova, a vrátil sa takpovediac domov.

Ivan Buchinger - titul v organizácii XFN

Podpísal zmluvu s vtedy ambicióznou českou orgnizáciou XFN a veľmi rýchlo získal ďalší titul. Najprv v júni porazil Jaroslava Pokorného a potom 27. decembra 2018 vo štvrtom kole uškrtil v súboji o titul perovej váhy aj Litovca Sergeja Grecicha.

Táto organizácia napokon aj pod tlakom konkurenčného súboja s Oktagon MMA nezvládla finančnú záťaž a zanikla. Buchinger sa potom zúčastnil niekoľkých ďalších turnajov a vyskúšal si aj horúcu poľskú pôdu.

Ivan Buchinger vs. Salahdine Parnasse - o titul v KSW

Už so statusom jedného z najlepších bojovníkov v Európe absolvoval Ivan Buchinger 7. decembra 2019 premiéru aj v prestížnej poľskej KSW. Vo vyrovnanom 5-kolovom súboji s francúzskym obhajcom Salahdinem Parnassem však napokon v Gliwiciach prehral na body.

Ivan "Buki" Buchinger - Oktagon MMA

Napokon sa s príchodom pandémie koronavírusu v roku 2020 stal na základe zmluvy o striedavom štarte aj novou akvizíciou rýchlo rastúcej česko-slovenskej organizácie Oktagon MMA a mal debutovať už 28. novembra na turnaji Oktagon 18, lenže vyradil ho práve pozitívny test na Covid-19. Nevyšla mu ani odložená premiéra 30. decembra, pretože si tesne pred Vianocami na tréningu nepríjemne zranil oko.

Oktagon 21: Ivan Buchinger vs. Ronald Paradeiser - titul v ľahkej váhe

Debutoval teda až 30. januára 2021 na galavečere Oktagon 21 v Brne. Zaujímavosťou je, že až vtedy po takmer 13 rokoch svojej profesionálnej kariéry sa v klietke prvýkrát postavil proti inému Slovákovi. V súboji s talentovaným Ronaldom Paradeiserom bojoval o titul v ľahkej váhe.

Buchinger síce nezačal dobre, v úvode mal prevahu jeho súper, no v polovici prvého kola sa mu podarilo dostať ho na zem a zatiahol "rear-naked choke". Bolo vymaľované.

Oktagon 27: Ivan Buchinger vs. Vojto Barborík - titul v perovej váhe

V tom istom roku dostal Buchinger šancu získať aj ďalší opasok v rámci česko-slovenskej organizácie. Na galavečere Oktagon 27 v Bratislave sa totiž 11. septembra postavil Vojtovi Barboríkovi v boji o titul šampióna perovej váhy. Súboj dostal prívlastok "Zápas storočia II".

Už deň pred zápasom sa rozhodlo o tom, že šancu na voľný opasok bude mať iba Buchinger, pretože Barborík ani na dvakrát nesplnil váhový limit a podľa pravidiel stratil nárok na titul.

V parádnom a strhujúcom dueli, ktorý sa napokon skončil až po piatich kolách išla hore ruka Ivana Buchingera. Vyhral na body a stal sa aktuálne dvojnásobným šampiónom Oktagonu.

Oktagon 29: Ivan Buchinger vs. David Kozma - zranenie, odstúpenie

Držiteľ dvoch opaskov šampióna Oktagonu v perovej a ľahkej váhe Ivan Buchinger chcel prepisovať celkovú históriu MMA. Ako prvý dvojitý šampión sa mal 4. decembra 2021 na turnaji Oktagon 29 pokúsiť o titul z tretej divízie súčasne. "Buki" však "Ružového Pantera" Davida Kozmu napokon nevyzve. Dva týždne pred podujatím sa na tréningu nepríjemne zranil a skončil v nemocnici. Nahradil ho Bojan Veličković.

Oktagon 33: Ivan Buchinger vs. Losene Keita - neúspešná obhajoba titulu v ľahkej váhe

Na prvom zahraničnom turnaji domácej organizácie, Oktagon 33 vo Frankfurte, Ivan Buchinger v obhajoval titul šampióna ľahkej váhy proti mladému belgickému "panterovi" Losene Keitovi, ale nezvládol to. Belgičan ho už po troch minútach tvrdými údermi poslal k zemi a rozhodca ukončil zápas technickým knokautom v neprospech úradujúceho šampióna.

Oktagon 45: Ivan Buchinger vs. Aboubakar Tounkara

Po viac ako roku sa do klietky na turnaji Oktagon 45 na Štvanici vrátil 29. júla 2023 aj legendárny Ivan Buchinger. Dostal zaujímavého francúzskeho súpera Aboubakara Tounkaru, s ktorým si to musel rozdať na päste. Kráľ submisie sa tejto výzvy nezľakol a protivníka zmlátil na technický knokaut tesne pred koncom druhého kola. Buchinger je späť!

Oktagon 47: Ivan Buchinger vs. Jakub Dohnal

V sobotu 7. októbra 2023 v Bratislave na turnaji Oktagon 47 sa Ivan Buchinger ako aktuálna trojka ľahkej váhy postavil do klietky proti českému vyzývateľovi Jakubovi Dohnalovi, ktorý ho na sociálnych sieťach provokoval už veľmi dlho. "Buki" bol jasným favoritom zápasu, ale po prvom kole to vyzeralo, že bude mať veľké problémy. Po prestávke však otočil hru, prevzal kontrolu nad zápasom a po obrovskom tlaku napokon 14 sekúnd pred koncom druhého kola súpera ukončil na TKO.

Oktagon 50: Ivan Buchinger vs. Ronald Paradeiser – odveta o titul

V sobotu 9. decembra 2023 sa Ivan Buchinger v Ostrave na turnaji Oktagon 50 opäť stretol s mladým Ronaldom Paradeiserom v odvetnom zápase o titul v ľahkej váhe. V roku 2021 túto bitku vyhral. Dnes je však "Rony" silnejším bojovníkom a "Buki" o niečo starší. A v zápase sa to odzrkadlilo.

Buchinger sa svojimi skúsenosťami snažil bitku ukočírovať vo svoj prospech, no dynamika a agresivita Paradeisera so zlepšenými schopnosťami v postoji i na zemi boli nad jeho sily. Po troch kolách bol taký dobitý s veľkou ranou na pere a pod okom, že mu tréner Attila Végh už nedovolil pokračovať. Prehral teda po odstúpení na technický knokaut.

Ivan Buchinger - úspechy, zápasy, výsledky, štatistiky a bilancia

Bojovník Ivan Buchinger je pokladaný za absolútnu špičku česko-slovenskej MMA. Jeho výsledky, hmatateľné úspechy a titul totiž hovoria jasnou rečou. Jeho profesionálna bilancia v zmiešaných bojových umeniach je obdivuhodná: 41 výhier (34 pred limitom) - 9 prehier.

Zbierka titulov je taktiež veľmi bohatá:

  • ⭐ šampión Oktagon MMA (ľahká váha)
  • ⭐ šampión Oktagon MMA (perová váha)
  • ⭐ šampión XFN (perová váha)
  • ⭐ šampión M-1 Global (perová váha)
  • ⭐ šampión Cage Warriors (ľahká váha)
  • ⭐ 5x majster sveta WKF v karate (ľahká váha)
IVAN BUCHINGER - PROFESIONÁLNA MMA KARIÉRA
Výsl. Súper Kolo(čas) Spôsob Udalosť Dátum
???
Prehra Ronald Paradeiser 3 (5:00) TKO Oktagon 50 09.12.2023
Výhra Jakub Dohnal 2 (4:46) TKO Oktagon 47 07.10.2023
Výhra Aboubakar Tounkara 2 (4:44) TKO Oktagon 45 29.07.2023
Prehra Losene Keita 1 (3:00) TKO Oktagon 33 04.06.2022
Výhra Vojto Barborík 5 (5:00) Na body Oktagon 27 11.09.2021
Výhra Ronald Paradeiser 1 (2:29)
Submisia Oktagon 21 30.01.2021
Prehra Salahdine Parnasse 5 (5:00) Na body KSW 52 07.12.2019
Výhra Roman Golovinov 1 (1:47 Submisia CFS 26.10.2019
Výhra Alexey Oleinik 1 (1:50) Submisia PFN 27.06.2019
Výhra Sergej Grecicho 4 (4:11) Submisia XFN 15 27.12.2018
Výhra Jaroslav Pokorný 2 Submisia XFN 11 28.06.2018
Výhra Andrey Krasnikov 2 (2:54) Submisia M-1 Challenge 89 10.03.2018
Prehra Khamzat Dalgiev 1 (2:35) KO M-1 Challenge 86 24.11.2017
Výhra Timur Nagibin 4 (3:24) Submisia M-1 Challenge 80 15.06.2017
Prehra Magomed Idrisov 1 (3:20) KO M-1 Challenge 73 09.12.2016
Výhra Mikhail Korobkov 1 (4:41) Submisia M-1 Challenge 67 04.06.2016
Výhra Mansour Barnaoui 5 (5:00) Na body M-1 Challenge 62
10.10.2015
Výhra Aliyar  Sarkerov 2 (1:54) TKO M-1 Global - M - 1 Challenge 56 10.04.2015
Výhra Tural Ragimov 4 (4:34) TKO M-1 Challenge 52 17.10.2014
Výhra Mikhail Malyutin 3 (5:00) Na body M-1 Challenge 50 15.08.2014
Výhra Sergey Golyaev 1 (3:14) Submisia M-1 Global - M - 1 Challenge 47 04.04.2014
Výhra Steven Ray 4 (3:43) Submisia CWFC 63 31.12.2013
Výhra Mick Sinclair 2 (1:59) Submisia CWFC 60 05.10.2013
Výhra Dzhamal Magomedov 3 (1:42) Submisia CWFC 58 24.08.2013
Výhra Jason Ball 3 (5:00) Na body CWFC 54 04.05.2013
Prehra Conor McGregor 1 (3:40) KO CWFC 51 31.12.2012
Výhra Tamas Ladi 1 (1:38) TKO KFG 09.06.2012
Výhra Diego Gonzalez 2 (1:30) TKO CWFC Fight Night 6 24.05.2012
Výhra Ioan Maftei 1 (0:45) Submisia HG 7 19.04.2012
Prehra Anton Kuivanen 3 (5:00) Na body Cage 15 29.04.2011
Výhra Maratbek Kalabekov 3 (5:00) Na body HG 3 24.03.2011
Výhra Jarkko Latomaki 1 (3:23) Submisia Cage 14 20.11.2010
Výhra Magomedrasul Khasbulaev 2 (4:09) Submisia HG 2 21.10.2010
Výhra Szymon Walaszek - Submisia DG 9 02.10.2010
Výhra Gamor Gorbitz 1 (3:01) Submisia PK 19.06.2010
Výhra Daniel Kmegy 1 (3:30) Submisia
PK 19.06.2010
Prehra Sergey Golyaev 1 (0:20) KO APF 22.05.2010
Prehra Akira Corassani 3 (5:00) Na body BOB 2 12.12.2009
Výhra Zvonimir Brala 1 (0:53) KO NOF 31.10.2009
Výhra Jetmir Emruli 1 (0:32) Submisia KOTR 16.10.2009
Výhra Vladimir Zenin 3 (5:00) Na body HC 4 20.09.2009
Výhra Michal Elsner 1 (1:30) Submisia FSC 3 30.04.2009
Výhra Ric Schreiter 1 (1:26) TKO FFC 25.04.2009
Výhra Jesse-Bjorn Buckler - Submisia FCB 13 05.04.2009
Výhra Rasmus Bendtsen 2 (2:05) TKO HC 3 29.03.2009
Výhra Laszo Forro - Submisia VT -Vendetta 15.03.2009
Výhra Radek Vermirovsky 1 Submisia FSC 2 10.11.2008
Výhra Mairbek Taisumov 2 (3:12) Submisia HC 2 19.10.2008
Výhra Istvan Racz 1 (3:04) TKO TFC 20.08.2008
Výhra Ivan Rodrigues Gutierrez - - FSC 1 02.06.2008

Ivan Buchinger odmietol UFC

Ak sa pýtate, ako je možné, že sa taký kvalitný a úspešný bojovník nikdy nepozrel do slávnej UFC, odpoveď je možno prekvapujúca. Už počas jeho pôsobenia v Cage Warriors, kde získal Ivan Buchinger svoj prvý profesionálny titul a bojoval aj s Conorom McGregorom, dostal rovnako ako írsky borec pozvánku do americkej Ultimate Fighting Championship.

Buchinger ju však odmietol. Dôvodom boli vtedy preňho neuspokojivé finančné podmienky, ktorú mu v USA ponúkli. V CWFC sa cítil dobre a presun do UFC by znamenal aj odchod z nemeckého klubu MMA Spirit, kde vtedy pôsobil. To všetko rozhodlo o tom, že povedal nie.

Dnes však priznáva, že v súčasných podmienkach by už ponuku z UFC neodmietol. Svoje rozhodnutie z minulosti však nikdy neoľutoval a je presvedčený, že sa vtedy rozhodol najlepšie ako mohol.

Ivan Buchinger - bojový štýl a tréneri

S prezývkou "kráľ submisie" niet pochýb o tom, čo je najsilnejšou stránkou skúseného slovenského bojovníka. Na zemi patrí nielen k najlepším v Európe, ale môžeme povedať, že aj k najlepším fighterom na svete. Škoda, že si nikdy nezmeral svoje sily s tými nalepšími v UFC. Submisiou ukončil až 24 zo svojich 38 víťazných zápasov a ešte nikdy na zemi neprehral. Okrem toho je však aj zručným postojárom, veď má 5 titulov majstra sveta v karate.

Buchinger v súčasnosti trénuje v klube Spartakus Fight Gym pod vedením svojho dlhoročného kamaráta Attilu Végha. Ten je zároveň aj jeho manažérom. Dokázal pre Ivana vytvoriť rovnako kvalitné podmienky a príjemné prostredie, aké mal predtým v nemeckom Team MMA Spirit. V minulosti pôsobil dokonca v Octagon Fight Academy pod vedením Ilju Škondriča a spol.

Ivan Buchinger - rodina a zaujímavosti

"Buki" žije už niekoľko šťastných rokov aj rodinným životom s partnerkou a ich spoločným synom Ivanom. Napriek tomu, že chlapec už odmalička inklinuje k športu, otec ho netlačí do bojových umení. Chce, aby si syn našiel svoju vlastnú cestu a vybral si šport, ktorý ho bude najviac baviť.

Sám si totiž pamätá ako nasilu navštevoval tréningy grécko-rímskeho zápasenia, na ktorého kedysi nútil chodiť jeho otec. I keď dnes mu je za to určite vďačný, pretože to bol začiatok jeho mimoriadne úspešnej kariéry.

Ivan Buchinger - sociálne siete Instagram, Facebook a Twitter

Velikán česko-slovenskej MMA, ktorý si urobil fantastické meno aj za hranicami má možno v porovnaní s inými bojovníkmi trochu menej známy profil na sociálnych sieťach. Jeho instagramové konto @ivanbuchinger však aj vďaka účasti v Oktagone naberá na popularite a prekročil už métu 60-tisíc followerov. Nájdeme ho aj na Facebooku a Twitteri.

Ivan Buchinger - Sherdog, Tapology a FightMatrix

Celá bohatá a úspešná Buchingerova kariéra je dokonale zdokumentovaná aj na medzinárodných MMA weboch ako Sherdog, Tapology či FightMatrix, kde si o jeho výsledkoch môžu prečítať fanúšikovia z celého sveta.

TIPSPORT online stávková kancelária

Online stávková kancelária Tipsport

TIPSPORT BONUS 4 000 € + 30 € ZADARMO

Vytvorte si účet v Tipsporte, kde na vás čaká 30 € zadarmo a bonus až 4 000 € na prvé stávky.

KLIKNI TU a získaj 30 € zadarmo

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Vojto Barborík

Vojto Barborík - jeden z najlepších grapplerov v Európe

Vojto Barborík je medzi MMA bojovníkmi známy svojou veľkou silou na zemi v grapplingu ✔️ Mnohí ho v tejto činnosti radia dokonca medzi...

Attila Végh

Attila Végh – slovenská MMA legenda

Attila Pumukli Végh je aktuálne najlepším slovenským MMA bojovníkom. Svoj najvýznamnejší úspech dosiahol v americkej organizácii Bellator.

Conor McGregor

Conor McGregor – životopis, zápasy a štatistiky v UFC

Conor McGregor je jeden z najslávnejších MMA zápasníkov v histórii. Jeho popularita zásadným spôsobom ovplyvnila vzostup tohto športu.