Vojto Barborík - jeden z najlepších grapplerov v Európe

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 30 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18 + Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti.

Vojto Barborík je medzi MMA bojovníkmi známy svojou veľkou silou na zemi v grapplingu. Mnohí ho v tejto činnosti radia dokonca medzi európsku špičku. Cieľom slovenského fightera je titul perovej váhy v Oktagone či KSW.

ŽIVOTOPIS – ZÁPASY – ZAUJÍMAVOSTI
KSW – OKTAGONPFLPML

Vojto Barborík Foto: Profimedia

Vojto Barborík - profil
Meno Vojto Barborík
Narodený 2. mája 1993, Nitra, Slovensko
Prezývka NRP
Národnosť slovenská
Výška 182 cm
Váha 66 kg
Váhová kategória perová váha
Výhry v MMA 14 (1x KO/TKO, 10x submisia, 3x na body)
Prehry v MMA 3 (1x KO/TKO, 2x na body)
Tím Octagon Fighting Academy Bratislava
Tréneri Ilja Škondrič, Igor Daniš, Miloslav Cebo, František Fedor, Tomáš Vaňo

Vojto Barborík: životopis a začiatky

Narodil sa 2. mája 1993 v Nitre. Bojovým umeniam sa venoval už od útleho veku. Spočiatku to bolo najmä zápasenie. Keďže ho tento šport veľmi napĺňal, venoval mu všetok voľný čas. Počas dospievania však nemal dostatočné podmienky, aby sa zápaseniu mohol venovať na profesionálnej úrovni, a tak našiel novú vášeň v zmiešaných bojových umeniach.

V Nitre v tom čase otvorili prvý MMA klub a Vojto sa stal jeho verným členom. Keď mal 18 rokov, naplno sa venoval iba tomuto športu. Mohol v ňom totiž ďalej rozvíjať svoje zápasnícke schopnosti z grapplingu či wrestlingu a navyše sa zlepšovať aj v ďalších bojových umeniach. Svoj prvý profesionálne zápas v klietke absolvoval v roku 2012. Kliknite SEM a získajte bonus zadarmo iba vďaka online registrácii.

Postupne sa vypracoval na jedného z najlepších zápasníkov na zemi v Európe, čo v roku 2020 spečatil aj ziskom hnedého opasku v brazílskom jiu-jitsu. Tieto schopnosti roky starostlivo driluje v Octagon Fighting Academy pod vedením trénera a mentora Ilju Škondriča.

Z Barboríka sa tak stal absolútny špecialista v boji na zemi a to napriek tomu, že pri výške 182 centimetrov je jeho súťažná váha iba 66 kilogramov. Mimo zápasov váži aj o 10 kíl viac, ale vždy, keď nastúpi do klietky, je dokonale vyrysovaný. Dnes súťaží v perovej hmotnostnej kategórii, no v minulosti sa objavoval aj v ľahkej váhe.

MMA sleduj priebeh zápasu tu

Pôsobenie v poľskej KSW

Odkedy sa Barborík vydal na dráhu MMA bojovníka, sníval iba o tom, že prerazí a získa titul v KSW. Ide o jednu z najväčších európskych organizácii, ktorá má vysoký medzinárodný kredit. Napriek tomu, že má v súčasnosti zmluvu aj s Oktagonom, česko-slovenská organizácia mu povolila striedavé štarty na oboch frontoch.

Premiéru v KSW si mal Vojto odkrútiť pôvodne v marci 2020, keď práve svet zasiahla pandémia koronavírusu. Dočkal sa až o rok neskôr a nebolo to jednoduché.

KSW 60: Vojto Barborik vs. Krzysztof Klaczek – víťazný debut

Na podujatí KSW 60 24. apríla 2021 sa Barborík vo svojom premiérovom zápase na poľskej scéne postavil do klietky s domácim Krzysztofom Klaczekom, ktorý sa vrátil po dvoch rokoch kvôli zraneniu. Napriek tomu to však nebol vôbec jednoznačný zápas.

Obaja borci predviedli veľkú bojovnosť a vysokú ofenzívnu i defenzívnu kvalitu v submisii. Barborík napokon zlomil súpera v polovici 2. kola, keď ho tak, ako už mnohých iných predtým, škrtením prinútil vzdať sa. Slovenský borec sa týmto víťazným debutom výrazne priblížil k titulovému zápasu.

PFL 8: Vojto Barborik vs. Maxim Radu – zranenie pri premiére

Skvelý slovenský grappler dostal v lete 2022 šancu prebojovať sa do rýchlo rastúcej americkej organizácie PFL (Professional Fighters League). Predstavil sa 13. augusta v zápase ľahkej váhy na turnaji v britskom Cardiffe proti Talianovi Maximovi Raduovi.

Barborík bol síce favoritom tohto zápasu, no dopadlo to preňho veľmi nešťastne. Už v prvej minúte si počas súboja na zemi vážne zranil koleno, nebol schopný pokračovať a okamžite to musel vzdať. Radu tak vyhral v podstate takmer bez boja. Pre Barboríka to bola druhá prehra v rade a navyše aj stop jeho plánovanému zápasu na septembrovom turnaji Oktagon 35.

PML 8: Vojto Barborík vs. Paata Tsxapelia – návrat a debut

V roku 2024 sa Vojto Barborík konečne po zranenia a problémoch vrátil v plnej sile do klietky. Stále pod zmluvou v KSW získal povolenie aj na štart v obrodenej organizácii Professional Muaythai League a na turnaji PML 8: New Era zaknihoval 2. februára 2024 víťazstvo na body s Paatom Tschapeliom. Podarí sa mu z toho odraziť k ďalším skvelým výsledkom?

Vojto Barborík - prehľad zápasov, bilancia, štatistiky

Nitran je na scéne už takmer 10 rokov a už takmer 6 rokov si drží neporaziteľnosť. S bilanciou 14 víťazstiev a 3 prehry je jeden z najobávanejších bojovníkov v perovej či ľahkej váhe. Prvú porážku zaznamenal v roku 2014, keď ho na body zdolal jeho dobrý kamarát Tomáš Deák. Ďalšie dve prišli hneď po sebe v rokoch 2021 a 2022.

Výsl. Súper Kolo(čas) Spôsob Udalosť Dátum
Výhra Paata Tsxapelia 3 (5:00) Na body PML 8 03.02.2024
Prehra Maxim Radu 1 (1:15) TKO (+) PFL 8 (2022) 13.08.2022
Prehra Ivan Buchinger 5 (5:00) Na body Oktagon 27 11.09.2021
Výhra Krzysztof Klaczek 2 (2:30) Submisia KSW 60 24.04.2021
Výhra Elison Goncalves 1 (1:59) Submisia Oktagon Prime 3 15.02.2020
Výhra Sasha Bělov 1 (3:43) Submisia Oktagon 15 09.11.2019
Výhra Guilherme Cadena Martins 3 (5:00) Na body PCF 20 21.04.2019
Výhra Nino Skriejl 1 (4:23) TKO XFN 14 18.11.2018
Výhra Danijel Arandjelovic
1 (1:37) Submisia CFK 4 11.05.2018
Výhra Roberto Pastuch 3 (5:00) Na body XFN 9 21.04.2018
Výhra Lukasz Szecowka 1 (1:21) Submisia TFN 3 18.11.2017
Výhra Michal Nepraš 2 (2:14) Submisia Oktagon 2 07.03.2017
Výhra Pawel Zyglinski 2 (2:05) Submisia PCF 13 21.11.2015
Prehra Tomáš Deák 3 (5:00) Na body PCF 10
08.11.2014
Výhra Jan Široký 1 (2:45) Submisia PCF 10 08.11.2014
Výhra Dominik Engel 1 (2:18) Submisia FoG 3 04.04.2014
Výhra Ladislav Majerník 1 (0:55) Submisia NNB 4 28.10.2012

Vojto Barborík - Oktagon, TFN, XFN

Od roku 2012, kedy Barborík prvýkrát vstúpil do profesionálnej osemhrannej klietky, súťažil na rôznych turnajoch a vo viacerých organizáciách. Zúčastnil sa akcií ako PCF, TFN, XFN a napokon aj Oktagon, kde debutoval v marci 2017. V novembri toho istého roku potom získal titul v organizácii TFN.

Počas svojej kariéry však musel zvládnuť aj neľahké rodinné problémy, ktoré ho často oberali o energiu, motiváciu aj koncentráciu. Všetko však napokon zvládol, aby mohol dokázať, že je jeden z najlepších fighterov na starom kontinente.

Na česko-slovenskej scéne sa naposledy predstavil na akcii Oktagon Prime 3 tesne pred začiatkom pandémie v roku 2020.

Oktagon Prime 3: Vojto Barborík vs. Elison Goncalves

Turnaj sa konal 15. februára 2020 v zaplnenej pražskej O2 aréne. Jeho súper, skúsený Brazílčan Elison Goncalves nevydržal ani do konca 1. kola. Vojto Barborík ho veľmi rýchlo dostal na zem a za 1 minútu a 59 sekúnd ukončil, ako inak, svojím obľúbeným Rear-Naked Choke.

Priebeh zápasu a perfektnú prácu Barboríka na zemi, kde urobil z Goncalvesa doslova bezbranného štatistu, si môžete pozrieť v nasledujúcom videu zo zápasu.

Oktagon 27: Vojto Barborík vs. Ivan Buchinger – neúspešný zápas o titul

Ako jednotka perovej váhy v Oktagone Barborík, samozrejme, dostal šancu zabojovať o voľný opasok šampióna tejto hmotnostnej kategórie. Stalo sa tak v Bratislave na Štadióne Ondreja Nepelu 11. septembra 2021. Pred domácim vypredaným publikom sa v slovenskej bitke stretol so šampiónom ľahkej váhy hladnom po druhom opasku, legendárnym Ivanom Buchingerom.

V súboji, ktorý dostal pompézny prívlastok "Zápas storočia II" však Barborík napokon o titul bojovať nemohol. Nesplnil totiž váhový limit a tak vedel, že aj v prípade víťazstva opasok nedostane. O motiváciu ho to však nepripravilo, práve naopak. Obaja borci predviedli strhujúci vyrovnanú súboj, ktorého víťaza určili až bodoví rozhodcovia. Barborík prehral. Ivan Buchinger sa tešil z ďalšieho titulu v Oktagon MMA.

Bojový štýl a vlastnosti

S mimoriadnymi schopnosťami v grapplingu a wrestlingu, s hnedým pásom v jiu-jitsu a dlhoročne pilovaným zápasníctvom je nitriansky rodák absolútne najsilnejší v boji na zemi. Takmer všetky víťazstvá v kariére si pripísal na zemi po submisii.

Nie je to však iba wrestler. Barborík má vďaka svojej skvelej kondícii ľahké nohy, je veľmi pohyblivý, rýchly a má mimoriadne prekvapujúce presné údery v stoji. Týmto spôsobom súpera dokáže nahlodať a takmer vždy ho potom ukončí škrtením alebo pákou na zemi.

Prezývka a zaujímavosti

Tak ako každý MMA fighter aj Barborík má svoju prezývku, ktorá k nemu neodmysliteľne patrí. V jeho prípade však ide o tak trochu neštandardný formát, keďže ide o skratku "NRP". Celá verzia znie "Nitriansky rozdávač pokút" a tento pseudonym Vojtovi vymyslel jeho tréner Ilja Škondrič, pretože vraj na tréningu svojim parťákom ako napr. Rony Paradeiser či Gábor Borárosz často udeľuje "pokuty".

Okrem prezývka k Barboríkovi patria aj výrazné tetovania a tradičné karfiolové uši. Tie si vypestoval dlhoročným drilovaním grapplingu a wrestlingu, v čom sa doslova vyžíva.

Instagram a iné sociálne siete

Bolo by, samozrejme, zvláštne, keby taký známy MMA bojovník nemal svoj verejný profil na Instagrame. Nájdeme ho tam ľahko pod menom @vbarborik. Na rozdiel od iných fighterov však Vojto sociálnym sieťam zatiaľ až tak neholduje. Na Instagrame má zatiaľ zhruba 15 tisíc followerov, neuverejňuje tam príspevky zo súkromia a ostatné sociálne siete prakticky nevyužíva. Rozhovory, informácie a videá zo zápasov Barboríka však nájdete na YouTube.

Sherdog, Tapology a FightMatrix

Považovaný za jedného z najlepších európskych grapplerov Barborík nemôže chýbať na známy MMA weboch ako Sherdog, Tapology či FightMatrix, kde nájdete jeho osobné informácie, kompletný prehľad zápasov, štatistiky a ďalšie detailné informácie.

TIPSPORT online stávková kancelária

Online stávková kancelária Tipsport

TIPSPORT BONUS 4 000 € + 30 € ZADARMO

Vytvorte si účet v Tipsporte, kde na vás čaká 30 € zadarmo a bonus až 4 000 € na prvé stávky.

KLIKNI TU a získaj 30 € zadarmo

1️⃣ Kto bol posledným súperom Voja Barboríka?

Naposledy sa Vojto Barborík predstavil na turnaji PML 8 v Třinci. V súboji s gruzínskym borcom Paatom Tsxapeliom zvíťazil na body, zaknihoval tak víťazný návrat, víťazný debut a nový úspešný štart v kariére.

2️⃣ Kde môžeme vidieť bojovať Vojta Barboríka?

Barborík má podpísanú zmluvu s KSW s povoleným striedavým štartom v PML. Nastupovať by mal teda pravidelne v oboch organizáciách.

3️⃣ V čom je najväčšia sila Barboríka?

Má hnedý opasok v brazílskom jiu-jitsu, niekoľko rokov drilovaný wrestling i grappling, takže je na zemi prakticky neprekonateľný. Akonáhle sa mu vydarí take-down, je vysoká pravdepodobnosť, že zvíťazí. Súperov pravidelne ukončuje škrtením v submisii.

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Oktagon MMA (logo)

Oktagon MMA – všetko o česko-slovenskej organizácii

Kompletné informácie a program najväčšej česko-slovenskej MMA organizácie Oktagon spolu s prehľadnm programom akcií.

Štrbák vs. Ryšavý - Oktagon 21 (MMA)

Sledujte MMA online naživo – live streamy a priame prenosy zápasov

Pozrite sa, kde a akým spôsobom môžete sledovať priame prenosy a livestreamy z MMA zápasov a galavečerov.

Billy Quarantillo - MMA

Mužské a ženské váhové kategórie v MMA

Bojovníci MMA, muži aj ženy, sa na základe váhy rozdeľujú do niekoľkých váhových kategórií, ktoré sa označujú aj ako divízie.