Koľko zarábajú bojovníci v UFC? McGregor, Klein, Buday a ďalší

Získajte najlepšie a najväčšie BONUSY!

Online stávková kancelária Fortuna

Bonus 30 € stávka bez rizika a 30 free spinov

Stav si
Online stávková kancelária Tipsport

Bonus až 4 000 € a 20 € zadarmo

Stav si
Online stávková kancelária SYNOT TIP

Bonus až 2 000 € a 40 € zadarmo

Stav si
18+ Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a ich nadmerné hranie spôsobuje riziko vzniku závislosti.

UFC je najkvalitnejšou, najpopulárnejšou a najprestížnejšou MMA organizáciou sveta. Koľko však zarábajú jej najväčšie hviezdy a koľko Slováci? Viac sa dozviete v tomto článku.

PLATY ZA ROK 2021ODMENYSLOVÁCIHISTÓRIA

Conor McGregor - najlepšie zarábajúci bojovník UFC Foto: G. Holland/Shutterstock.com

Peniaze v UFC (2021): Koľko zarábajú najlepší bojovníci?

O Ultimate Fighting Championship sa hovorí ako o hokejovej NHL, basketbalovej NBA či futbalovej Premier League alebo Lige majstrov. Je to najlepšia MMA súťaž sveta, pretože združuje tých najsilnejších bojovníkov z celej planéty. To je aura, ktorá žiari okolo tejto organizácie už niekoľko rokov. Dostávajú však fighteri v UFC aj najlepšie zaplatené?

sipka Kliknite sem, zaregistrujte sa a tipujte UFC celkom bez rizika až za 30 EUR!

MMA sleduj priebeh zápasu tu

Ak sa pozrieme na zárobky v roku 2021, na prvom mieste je jednoznačne Conor McGregor, ktorý zarobil v UFC viac ako 10 miliónov dolárov a to v predmentom roku nastúpil iba na dva zápasy, ktoré prehral. McGregor je však absolútnou ikonou svetovej MMA scény a má obrovský marketingový výtlak. Ešte väčšie milióny ako za zápasenie zarába vďaka reklame a svojim podnikateľským aktivitám.

Na druhom mieste za rok 2021 je Dustin Poirier. Ten, kto McGregora v spomínaných dvoch zápasoch porazil. Zarobil však výrazne menej ako írska hviezda, vychádza to zhruba "len" 2 a pol milióna dolárov.

Na treťom mieste je Kamaru Usman, ktorý bol dlho neporaziteľným šampiónom welterovej váhy a absolutnou jednotkou v rebríčku "pound-for-pound". Zarobil zhruba 2 milióny dolárov.

Cez milión dolárov sa za rok 2021 v zárobkoch dostalo iba sedem bojovníkov UFC. Okrem spomínanej trojice aj Derrick Lewis, Jan Blachowicz, Israel Adesanya a Andrei Arlovski. Rebríček top 10 najlepšie platených fighterov UFC si pozrite v nasledujúcej tabuľke.

TOP 10 NAJLEPŠIE PLATENÝCH BOJOVNÍKOV UFC ZA ROK 2021
1. Conor McGregor $ 10,022,000
2. Dustin Poirier $ 2,473,000
3. Kamaru Usman

$ 2,024,000

4. Derrick Lewis $ 1,453,000
5. Jan Blachowicz $ 1,182,000
6. Israel Adesanya $ 1,082,000
7. Andrei Arlovski $ 1,072,000
8. Max Holloway $ 961,000
9. Charles Oliveira $ 947,000
10. José Aldo $ 942,000

V UFC však v roku 2021 pôsobilo až 605 bojovníkov a bojovníčok. Nie všetci z nich dosiahli hrubé zárobky v státisícoch eur. Na konci rebríčka nájdeme mená, ktoré si prilepšili len o 10 či 11 tisíc eur za rok. Aj preto majú mnohí z nich svoje civilné zamestnania, v lepšom prípade im náklady na tréning i život pokrývajú sponzori.

Ako sa určujú platy, odmeny a bonusy v UFC?

Mzdy bojovníkov v UFC sa skladajú zo základnej sadzby, odmeny za víťazstvo a rôzne bonusy. Základ však, samozrejme, nemajú všetci bojovníci rovnaký. Kým obyčajný zápasníci začínajú na 10 tisíc dolároch za zápas, iným hviezdnym menám sa to môže vyšplhať na státisíce či dokonca v ojedinelých prípadoch ako u Conora McGregora až na milióny.

Odmena za víťazstvo sa obyčajne rovná zápasovému základu. To znamená, že bojovník so základom 10 tisíc dolárov si výhrou príde na dvojnásobok. Veľké hviezdy však zvyčajne víťazný bonus v zmluve nemajú. Ich základné zápasové platy sa však začínajú niekde na hranici 150 tisíc dolárov.

Vďaka sponzorským bonusom potom zápasník môže získať ďalšie peniaze. Tie sú spojené s oficiálnymi partnermi organizácie, oblečením, reklamou či vysielacími právami. Ich výška zavisí aj od toho, koľkokrát sa daný bojovník v UFC už predstavil.

Ďalšie bonusy sú výkonnostné, ale na každom turnaji ich získa iba pár zápasníkov. Ide o bonusy za najlepší zápas či najlepší výkon večera. UFC za to vypláca 50 tisíc dolárov.

Kvôli porušeniu pravidiel však bojovníci môžu dostať aj pokuty. Týka sa to nesplnenej váhy, zakázaného úderu, nešportového správania a pod.

Je však dôležité pripomenúť, že po sčítaní všetkých odmien a bonusov ide stále len o hrubý zárobok. Z neho si hneď môžete odpočítať zhruba 30 % za daň z príjmu v USA. Ďalšie peniaze musia bojovníci zaplatiť trénerom, manažérom a pokryť si aj prípravu.

Platy v UFC: Koľko zarábajú Slováci? Ľudovít Klein a Martin Buday

Prvým Slovákom, ktorý dostal zmluvu v UFC, bol Ľudovít Klein. Premiéru si odkrútil v septembri 2020 na turnaji UFC 253 v Abu Dhabi, kde parádnym "head kickom" knokautoval Shana Younga už po 76 sekundách.

Za tento zápas zarobil Klein v hrubom 20,500 dolárov. Jeho základ bol 10,000 + 10,000 za víťazstvo. Dostal aj sponzorský bonus 3,500 dolárov, no kvôli pokute 3,000 za nesplnenie váhy takmer o celý prišiel. Z konečnej sumy 20,500 dolárov si tak ďalších zhruba 6000 mohol odpočítať na dani a zarobil 14,000 dolárov.

V roku 2021 Klein absolvoval v UFC dva zápasy a jeho celkový hrubý zárobok bol iba 16,000 dolárov, čím sa v rebríčku najlepšie zarábajúcich fighterov tejto organizácie ocitol na hlbokom 539. mieste. Dôvodom je, že v oboch súbojoch prehral.

Za rok 2022 však Klein určite zarobí viac, keďže má v tomto období bilanciu 2 zápasy – 2 víťazstvá a podpísal aj novú zmluvu. Napríklad za svoj posledný zápas proti Masonovi Jonesovi na turnaji v Londýne zarobil slovenský borec 44,500 dolárov, za zápas s Devontom Smithom minimálne 28,000 dolárov.

Dva zápasy má v roku 2022 za sebou aj druhý Slovák v UFC, Martin Buday. Keďže v oboch zvíťazil, tešiť sa mohol aj z lepšieho zárobku. Pri svojej premiére proti Chrisovi Barnettovi zarobil 16,500 dolárov a po víťazstve nad Lukaszom Brzeskim 24,000 dolárov.

UFC: Najlepšie zarábajúci bojovníci v histórii

Z historického hľadiska asi neprekvapí, že najlepšie zarábajúcim bojovníkom v UFC doteraz je Conor McGregor, ktorý si za 9 rokov a 14 zápasov prišiel na viac ako 25 miliónov dolárov. Na druhom mieste je jeden z jeho premožiteľov, nikdy neporazený Rus, Khabib Nurmagomedov so zárobkom 14,7 milióna dolárov.

Cez 10 miliónov sa okrem tejto dvojice zatiaľ v histórii UFC nedostal nikto. Blízko sú však Alistair Overeem aj Anderson Silva. Rebríček desiatich najlepšie zarábajúcich bojovníkov v top MMA organizácii sveta si pozrite v nasledujúcej tabuľke.

NAJLEPŠIE ZARÁBAJÚCI BOJOVNÍCI V HISTÓRII UFC (AUGUST 2022)
1. Conor McGregor $25,302,000
2. Khabib Nurmagomedov $14,770,200
3. Alistair Overeem $9,914,500
4. Anderson Silva $8,732,000
5. Andrei Arlovski $7,201,000
6. Michael Bisping $7,135,000
7. Junior Dos Santos $7,110,000
8. Georges St.-Pierre $7,037,000
9. Jon Jones $7,025,000
10. Donald Cerrone $6,816,200

Koľko zarábajú bojovníci v Bellatore? UFC nie je žiadna "zlatá baňa"

V súvislosti s platmi bojovníkov v UFC sa v poslednom období vedú viaceré diskusie. Top organizácia sveta totiž v priemere ani zďaleka neplatí svojich bojovníkov najlepšie. Až na pár výnimiek zarábajú športovci v UFC výrazne a často až dvakrát či viackrát menej ako v iných konkurenčných organizáciách.

Lepšie platy ponúka svojím zápasníkom aktuálna svetová dvoja Bellator, ktorý vážne útočí na líderskú pozíciu na svetovej scéne zmiešaných bojových umení. V Bellatore v minulosti pôsobil aj legendárny slovenský borec Attila Végh, ktorý tam dokonca získal titul šampióna, a v súčasnosti okúsila jeho atmosféru aj talentovaná Monika Chochlíková.

Aj Végh však vo svojom životopisnom filme "Attila" rozpráva o skutočnej finančnej realite v špičkovej MMA. Hovorí o tom, že kariéra profesionálnej bojovníka vôbec nie je taká jednoduchá ani v tých najlepších organizáciách na planéte.

FORTUNA online stávková kancelária

Stav si za 30 EUR bez rizika - Fortuna

FORTUNA - STAV SI ZA 30 € BEZ RIZIKA

Zaregistruj sa a získaj 30 € stávku bez rizika, 30 free spinov a LIVE prenosy na Fortuna TV!

KLIKNI TU a stav si za 30 € bez rizika

18+ Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a ich nadmerné hranie spôsobuje riziko vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

UFC logo

Slávna organizácia UFC – program, eventy a ďalšie informácie

UFC je najlepšou svetovou MMA organizáciou, ktorá združuje špičkových bojovníkov z celého sveta na tých najväčších podujatiach.

Organizacia Bellator MMA

Bellator MMA - naživo, turnaje, bojovníci, Végh, Chochlíková

Organizácia ⚡Bellator MMA⚡ je dlhodobo druhým najlepším podnikom v zmiešaných bojových umeniach na svete. Prečítajte si viac.

KSW

Priame prenosy a livestreamy KSW: Kde sledovať MMA naživo?

Poľská KSW✨ patrí medzi top MMA organizácie v Európe, ale aj na celom svete. Poradíme vám, ako ju môžete sledovať naživo❗☝