Český džudista Lukáš Krpálek získal ďalšie olympijské zlato

Český reprezentant v džude Lukáš Krpálek na olympiáde v Tokiu zopakoval úspech z Ria 2016 a obhájil zlatú medailu tentokrát vo ťažkej váhe nad 100 kilogramov.

Lukáš Krpálek Foto: ČTK/Deml Ondřej

Lukáš Krpálek získal ďalšie zlato a prepísal históriu

Český džudista sa stal vôbec prvým v histórii, ktorý na olympijských hrách získal zlato v dvoch najťažších hmotnostných kategóriách. V Riu 2016 triumfoval v turnaji poloťažkej váhy a tento rok na LOH v Tokiu dokázal ovládnuť aj súťaž najťažšej váhovej kategórie nad 100 kilogramov.

Lukáš Krpálek v piatok 30. júla odštartoval v osemfinále turnaja svojej kategórie víťazstvom nad Javadom Mahjoubom z tímu utečencov. Vo štvrťfinále si poradil s Uzbekom Bekmurodom Oltiboevom, v semifinále porazil domáceho Japonca Hisajoši Harasawu, no a v súboji o zlato stál proti favorizovanému a obávanému Gruzíncovi Guramovi Tušišvilimu.

Krpálek zvládol aj dva trestné body "šido" hneď na začiatku. Vtedy to už vyzeralo, že Tušišvili bude čoskoro víťazom, pretože českému reprezentantovi stačilo jedno ďalšie napomenutie a bol by koniec. Rodák z Jihlavy sa však z toho dostal, zautúčil, prehodil súpera na ippon a udržal ho na zemi.

Aj keď českému džudistovi vo finálovom zápase veľa ľudí neverilo a vlastne sa po rozpačitej sezóne pochybovalo aj o jeho aktuálnej forme na medailu, napokon to dokázal a od radosti na kolenách plakal priamo na tatami.

Piatok 30. júla 2021 je tak pre Českú republiku na LOH v Tokiu mimoriadne úspešný. Ešte pred Krpálkom získal zlato vodný slalomár Jiří Prskavec, ktorý vo finále K1 porazil aj strieborného Slováka Jakuba Grigara.

Česká výprava má tak doposiaľ v Tokiu na konte tri zlaté, dve strieborné a jednu bronzovú medailu. Ďalšie cenné kovy však naším západným susedom stále môžu na ich olympijský účet pribudnúť. Hry sú ešte iba v polovici.

Prehľad najväčších úspechov Lukáša Krpálka v džude:

  • 🥇🥇      2-násobný olympijský víťaz (Rio 2016, Tokio 2020/21)
  • 🏅🏅      2-násobný majster sveta (2014, 2019)
  • 🏅🏅🏅 3-násobný majster Európy (2013, 2014, 2018)
  • TIPSPORT online stávková kancelária

    Online stávková kancelária Tipsport

    TIPSPORT BONUS 4 000 € + 30 € ZADARMO

    Vytvorte si účet v Tipsporte, kde na vás čaká 30 € zadarmo a bonus až 4 000 € na prvé stávky.

    KLIKNI TU a získaj 30 € zadarmo

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

Džudo súboj - majstrovstvá sveta

Džudo – pravidlá, chvaty, princípy a opasky

Džudo je japonské bojové umenie pomerne populárne a rozšírené po celom svete. Prečítajte si niečo o histórii, pravidlách a ďalších...

Zápasenie

Zápasenie na LOH Tokio 2020 - informácie, program a Boris Makojev

Zápasenie je neodmysliteľnou súčasťou olympijských hier už od začiatku. Slovensku sa doposiaľ podarilo získať iba pár strieborných a...

Andrej Csemez

Box na LOH Tokio 2020 - informácie, program a Andrej Csemez

Box v poslednom období bojuje o udržanie sa medzi olympijskými športami a jeho budúcnosť pod piatimi kruhmi je neistá. Na Letných...