Lákajú vás bojové športy? Ktorý si vybrať a aké majú výhody?

Bojové športy sa dnes tešia veľkej popularite nielen u mužov, ale aj žien. Dôvodov je viacero. Ako každá iná pohybová aktivita, aj tento šport vám však do života prinesie viacero výhod, vďaka ktorým môžete podporiť svoje fyzické i psychické zdravie.

pr-2.jpeg Foto: rangizzz/Shutterstock.com

Ktorý bojový šport je pre vás ten pravý a prečo s ním vlastne začať?

Bojové umenie ako súčasť bežných tréningov

Prvky bojových športov sa často zaraďujú do fitness programov, pretože sú dobrým a efektívnym spestrením tréningov. Nejde totiž iba o sebaobranu, ale aj o zlepšenie kondície, koordinácie a flexibility. Pokiaľ sa nechcete sústrediť primárne na bojové športy, stačí občas vymeniť posilňovacie lavice, činky alebo tréning s vlastnou váhou napríklad za hodinu thajské boxu.

Okrem toho, že to bude niečo nové si možno nájdete ďalší šport, ktorý vás baví. Takto môžete vyskúšať rôzne bojové športy a vybrať si ten, ktorý vás najviac chytí za srdce. Možností je naozaj dosť, niektoré bojové umenia sú vhodné na vybitie si energie, iné sú skôr pokojnejšie a zamerané viac na myseľ.

Aký je výber bojových umení?

Niektoré bojové umenia sú známe už stovky rokov, iné sú modernejšie, no každé z nich vám má čo ponúknuť. Karate, judo, MMA alebo box? Ktoré z nich bude pre vás najlepšie?

Box a MMA

Asi najobľúbenejšie je v súčasnosti MMA, teda zmiešané bojové umenie. Ide o mix viacerých techník a bojových športov, na ktoré, ak sa chcete dať, budete potrebovať dobrú kondíciu a všestrannosť. Zápasy sa odohrávajú spravidla v klietke v tvare oktagonu. Pre mnohých fanúšikov je toto bojové umenie výhodnejšie, pretože pri MMA sú povolené aj chvaty, ktoré sú napríklad v boxe zakázané. Niekedy tak ide skutočne o drsný šport.

Obľúbený je aj starý dobrý box, pri ktorom budete potrebovať rýchle a silné údery, ale aj predvídavosť a schopnosť rýchleho rozhodovania. Kickbox je kombináciou karate a boxu a okrem úderov bude potrebné používať aj kopy. Trochu iný je aj thajský box, v ktorom sa môžu používať aj kolená a lakte. Každé bojové umenie sa odlišuje v trocha iných pravidlách.

Karate, judo alebo aikido

Čo majú tieto tri bojové umenia spoločné ? Všetky pochádzajú z Japonska. Karate nie je iba bojové umenie s kopmi a údermi, ale učí aj rešpektu a disciplíne. Karate zahŕňa aj techniky s mečom alebo palicou, ku ktorým sa môžete časom prepracovať.

Judo na rozdiel od karate používa skôr prehody ako údery či kopy. Veľmi rýchlo sa budete musieť naučiť, ako správne padať. Najmenej „agresívne“ je aikido, ktoré sa zameriava najmä na sebaobranu. Aikido vás naučí, ako útok súpera otočiť proti nemu a získať nad ním kontrolu bez úderov alebo kopov.

Kung Fu, Krav Maga a Taekwondo

Tradičné čínske umenie Kung Fu je vhodné aj pre ľudí, ktorí nepatria medzi fyzicky zdatnejších. Postupne si totiž budete budovať silu, kondíciu a flexibilitu. Kung Fu je naozaj skôr umenie ako šport a osvojiť si správnu techniku trvá dlhší čas. To však určite neznamená, že by ste to nemali skúsiť.

Izraelská Krav Maga je zasa dynamická sebaobranná technika pre boj zblízka. Krav Maga toho povoľuje dosť, vrátane úderov lakťom a kolenom, pretože ide o techniku, ktorá vás má udržať pri živote napríklad pri napadnutí. Ide o kombináciu pouličného boja, juda, wrestlingu a boxu.

Kórejské teakwondo pozostáva z výbušných pohybov a ak nemáte kondíciu, mohli by byť vaše začiatky naozaj náročné. Na druhej strane vám ale teakwondo pomôže s budovaním sily, flexibility aj zlepšovaním kondície.

Bojové umenia Foto: SOK Studio/Shutterstock.com

Aké sú výhody bojových športov?

Každý bojový šport je trochu iný, niektoré si vyžadujú najmä fyzickú zdatnosť, iné skôr trpezlivosť a rýchle reflexy. Nech už si vyberiete ktorékoľvek bojové umenie, tréningom získate nielen silnejšie telo, ale aj myseľ.

sipka Získate sebavedomie a schopnosť brániť sa

Nielen bojové umenia, ale šport ako taký pomáha budovať sebadôveru. Do určitej miery to súvisí aj s fyzickým vzhľadom. Ak teda chcete schudnúť alebo nabrať svaly a začnú byť vidno prvé pokroky, dodá vám do sebavedomie. Nielen preto, že vyzeráte lepšie, ale aj preto, že ste to sami dokázali.

Bojové umenia sú však aj o rešpekte a pokore. Dajú vám teda krajšie telo, ale možno aj trochu iný pohľad na život. Vášmu sebavedomiu určite prospeje aj pocit, že ovládate sebaobranné techniky. Nikdy predsa neviete, kedy sa môžu hodiť.

sipka Zlepšíte si flexibilitu aj koordináciu

Vysokú flexibilitu a koordináciu si vyžaduje v podstate každý bojový šport. Údery, kopy a chvaty si to jednoducho vyžadujú. Väčšia flexibilita a ohybnosť sú samozrejme prínosom aj pre iné športy a aj bežný život. Z tohto pohľadu je dôležité nezanedbávať strečing, aby ste predišli prípadným zraneniam.

Tréning bojových umení zlepšuje aj koordináciu pohybov. Najlepšie asi je, že pri tréningu zapájate celé telo, potrebujte sa sústrediť na stabilitu, flexibilitu a budujete si celkovú telesnú odolnosť. Tiež sa naučíte správne dýchať a zlepšíte si držanie tela.

sipka Budete šťastnejší

Endorfíny, teda hormóny šťastia sú známe aj v súvislosti so športom. Tieto hormóny sa vylučujú aj pri cvičení a zmierňujú bolesť, fyzickú aj duševnú. Je to jeden z dôvodov, prečo sa po tréningu cítite tak dobre. Okrem toho podporuje aj imunitný systém a spomaľuje starnutie, takže nezanedbávať pravidelný pohyb sa určite oplatí.

Ak ste teda doteraz brali športovanie ako určitú povinnosť alebo nutnosť, skúste ho začať vnímať skôr ako formu odmeny, ktorú dávate sami sebe. Pocit spokojnosti, príjemná únava a viac energie sú pozitíva, ktoré vám prinesie akýkoľvek šport. Ak vám bojové športy nesadnú, nemusíte si z toho robiť ťažkú hlavu. Rozhýbať telo a myseľ môžete aj inak.

18+ Hazardné hry predstavujú riziko finančných strát a vzniku závislosti. Hrajte zodpovedne a pre zábavu! Využitie bonusov je podmienené registráciou - informácie tu.

SÚVISIACE ČLÁNKY

MMA súboje v klietke sa tešia veľkej obľube.

MMA (Mixed Martial Arts) – história, pravidlá a zaujímavosti

MMA je v našich končinách stále viac populárnejší bojový šport. V tomto článku vám prinášame prehľad všetkých základných informácií,...

Džudo súboj - majstrovstvá sveta

Džudo – pravidlá, chvaty, princípy a opasky

Džudo je japonské bojové umenie pomerne populárne a rozšírené po celom svete. Prečítajte si niečo o histórii, pravidlách a ďalších...

Tyson Fury ako kráľ

Box – najpopulárnejší bojový šport

V tomto článku sa dozviete niečo o histórii, pravidlách, váhových kategóriách, najvýraznejších osobnostiach a ďalších zaujímavostiach zo...